Γιούνκερ: Η αλληλεγγύη έχει τα όρια της

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος (στην Ευρώπη) αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά μια συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τόνισε πως μια ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση
δεν θα είναι μεμονωμένο μέτρο αλλά θα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Μεταρρυθμιστική κόπωση διαπιστώνει στην Ελλάδα ο ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει τα όριά της.
Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ με πρώτο στην γραμμή τον κ. Τρισέ απορρίπτουν την ιδέα της "ήπιας αναδιάρθρωσης". Αναδιάρθρωση ακόμη και με την μορφή της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και αν αυτό αφορά μόνο το κομμάτι που λήγει μέχρι το 2013. Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέ,βριο για την πρόθεσή της να αρχίσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων και κυρίως την διακοπή της αγοράς κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά.
Οι πολιτικές πιέσεις την υποχρέωσαν να αναβάλει την υλοποίηση της απόφασης αλλά η ίδια άρχισε να επιβραδύνει και να μειώνει δραστικά τις αγορές κρατικών ομολόγων των προβληματικών οικονομιών, παρά τις πιέσεις στα spreads με αποτέλεσμα αυτά να ξεπεράσουν μέχρι σήμερα κάθε προηγούμενο όριο και να οδηγήσουν την Πορτογαλία στο EFSF και την Ελλάδα στο βαθύ "κόκκινο".
H EKT απορρίπτει το reprorfiling (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους καθώς αν αυτό γίνει χωρίς να υπάρχει "τρίτος" εγγυητής στην πραγματικότητα έμμεσα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη αυτή καθώς ένα μέρος του προς επιμήκυνση χρέους βρίσκεται στα χαρτοφυλάκιά της.
Άλλωστε, όπως αναφέρει μελέτη του ΔΝΤ του 2003 με συγγραφείς μεταξύ των οποίων και το σημερινό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθυ Γκάιντνερ, η απειλή default από οικονομίες οι οποίες είναι σε κατάσταση λίγο πριν από το χρεοστάσιο δεν θεωρείται επαρκής όρος για να πεισθούν οι δανειστές αυτής της χώρας να αποδεχθούν μία "ήπια αναδιάρθρωση" με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Ο κ. Μπίνι Σμάγκι χαρακτήρισε μάλιστα πρόσφατα ως όρο χωρίς περιεχόμενο την "ήπια αναδιάρθρωση" του ελληνικού χρέους χωρίς όμως να επισημάνει ότι το κενό αφορά το γεγονός ότι για να γίνει οποιαδήποτε επιμήκυνση χρειάζεται ένας τρίτος εγγυητής ο οποίος σήμερα και μέχρι την ενεργοποίηση του μόνιμου Μηχανισμού σταθεροποίησης του ESM το 2013, δεν υφίσταται.
Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει να αναλάβει το EFSF τον ρόλο του έμμεσου εγγυητή και να απαλλαγεί η ΕΚΤ από αυτό τον ρόλο που η ίδια έχει υποχρεωθεί να αναλάβει για να αποφευχθεί μέχρι σήμερα η χρεοκοπία των ελληνικών ομολόγων.
Keywords
Τυχαία Θέματα