«Η αισιόδοξες σκέψεις θα σας βγάλουν από τον πάτο»

Στις 6 Νοεμβρίου εμφανίζεται στην Αθήνα ο 52χρονος Αμερικανός βιρτουόζος κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός Στίβεν Σίρο Βάι. Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή του, αποφάσισε να μιλήσει στον Αθήνα 9.84 και στον Αίαντα Αρτεμάκη για τη ζωή, τα πιστεύω του, το πάθος του για την κιθάρα και τη μουσική, τη νέα γενιά και να σχολιάσει την ελληνική οικονομική κρίση.

Ερ. Τι χρειάζεται για να γίνει

κάποιος ένας εξαιρετικός κιθαρίστας; Προσωπικές θυσίες; Είναι το ταλέντο μόνο αρκετό για μια διεθνή καριέρα;
Απ. «Το τι χρειάζεται για να γίνεις ένας καλός κιθαρίστας είναι το ίδιο πράγμα που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός σε οτιδήποτε. Χρειάζεται πάθος. Και άσχετα με οτιδήποτε και αν αποφασίσει κάποιος να κάνει στην ζωή του, αν βρει πράγματα που απολαμβάνει, πράγματα που τον ενθουσιάζουν, τότε αν δώσει όλο του το είναι σε αυτά θα γίνει ο καλύτερος που θα μπορούσε να γίνει. Εμένα, στην ζωή μου, πάντα με προσέλκυε η κιθάρα και η μεγαλύτερη συγκίνηση στην ζωή μου ήταν πάντα να σκεφτώ μια μουσική ιδέα, να σκεφτώ ένα τραγούδι, ένα «riff» και τότε ενθουσιαζόμουν με αυτό και  το έκανα πραγματικότητα για τον κόσμο. Και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Όλα τα άλλα πράγματα έρχονται φυσικά. Πολλοί άνθρωπο νιώθουν και θέλουν να είναι καταπληκτικοί σε κάτι αλλά δεν ξέρουν πως να το πραγματοποιήσουν, εξαιτίας των πολλών εμποδίων. Για παράδειγμα, αν θέλουν να γίνουν «recording artist», σκέφτονται: Πώς να το κάνω αυτό; Πώς θα βρω συμφωνία για δίσκο, πρέπει να ξέρω αυτό και εκείνο, πρέπει να γνωρίσω την δουλειά, πρέπει να ξέρω εκείνο. Όλα αυτά τα πράγματα έρχονται ως υποπροϊόν της καθαρής επιθυμίας να δημιουργήσουν μουσική. Αυτό είναι λοιπόν που χρειάζεται. Χρειάζεται πάθος. Και αν δεν αισθάνεσαι έτσι για κάτι, καλύτερα θα εξυπηρετήσεις τον εαυτό σου αν μπορέσεις να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις αληθινό πάθος. Όλοι έχουν ένα ειδικό χάρισμα. Όλοι έχουν κάτι που είναι πολύ φυσικό για εκείνους, που βγάζει νόημα και μπορούν να το δουν καθαρά. Κάτι που τους αρέσει να κάνουν. Και μερικές φορές μας κοιτάζει κατάματα αλλά δεν το βλέπουμε. Επειδή ο εγωισμός μας μας ωθεί στο να θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι, σεβαστοί μουσικοί έστω κι αν δεν έχουμε καθόλου ταλέντο. Και τότε συναντάς πολλά εμπόδια κάτι που καταντά πολύ απογοητευτικό. Όταν κάποιος θέλει κάτι που δεν του έρχεται τόσο φυσικά ίσως θα ήταν καλύτερα να κάνει κάτι άλλο που του αρέσει αλλά, μπορεί να μην το βλέπει ως μια επιβεβαίωση του εγώ του. Και τότε η ζωή μπορεί να καταντήσει πολύ μίζερη. Οπότε αυτό που πραγματικά χρειάζεται, είναι να αναγνωρίσει κάποιος τι είναι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο όταν το κάνει και να πέσει με τα μούτρα σε αυτό».     

Ερ. Πως σου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσεις την τριλογία που περιέχει τα άλμπουμ, «Real Illusion Reflection», «The Story of Light» και την πολυαναμενόμενη τελευταία δουλειά σου; Πώς η θρησκεία συνδέεται με την μουσική σου; Μιλάς για φως...
Απ. «Είναι αυτό που σου έλεγα. Τα δύο πράγματα που πάντα με ενδιέφεραν και με ενθουσίαζαν στην ζωή

Keywords
Τυχαία Θέματα