Η διελκυστίνδα κυβέρνησης - τραπεζών

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των τραπεζιτών αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό την έκβαση του σχεδίου επαναγοράς χρέους, καθώς η επιτυχία του συνδέεται απόλυτα με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Σήμερα το απόγευμα, στις 5 μ.μ., ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας

θα συναντηθεί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε μια προσπάθεια να πείσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ομίλων να συμμετάσχουν. Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών εμφανίζονται κάθετα αντίθετες στην επαναγορά ομολόγων, “απειλώντας” το πλάνο της κυβέρνησης που αποσκοπεί στη μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προτάσσει το “πατριωτικό καθήκον” και οι τράπεζες “απαντούν” με το ήδη μεγάλο βάρος που έχουν επωμιστεί, συνεπώς η συνάντηση έχει χαρακτήρα... διελκυστίνδας, το αποτέλεσμα της οποίας είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Η συμμετοχή τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και των ασφαλιστικών ταμείων κρίνεται αναγκαία καθώς μαζί έχουν στην κατοχή τους μεγάλο μέρος των “νέων” ομολόγων. Οι τράπεζες καλούνται να πουλήσουν στο ελληνικό δημόσιο ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ σε τιμή που δεν θα ξεπερνά κατά μέσο το 30% της αξίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται δεδομένο ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα τονίσουν προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι δεν αντέχουν άλλο “βάρος”. Η χθεσινή, ωστόσο, επιμονή του υπουργού Οικονομικών στη σημασία του εγχειρήματος και στον χαρακτήρα “πατριωτικού καθήκοντος” που λαμβάνει η επαναγορά, δείχνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και αυτά αντίθετα στην επαναγορά χρέους. Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χθες ότι η επαναγορά χρέους “είναι εθελοντική, αλλά πρέπει να πετύχει” και έκανε λόγο για θέμα αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε εμμέσως τη συμμετοχή όλων, ενώ αναφερόμενος στα ταμεία επανέλαβε ότι η διαδικασία έχει εθελοντικό χαρακτήρα και ότι δεν θα ήθελε να αποτελέσει κρατική απόφαση η συμμετοχή ή όχι των ταμείων.

Ποιους συμφέρει η επαναγορά

Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος για τα hedge funds που χτίζουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και αγοράζουν τους ελληνικούς τίτλους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Η συγκεκριμένη τάση, αν και ποτέ δεν οδήγησε σε τρομακτική αύξηση του τζίρου, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο όταν οι τιμές είχαν φτάσει έως το επίπεδο των 14 μονάδων βάσης. Η “όρεξη” των hedge funds συνεχίστηκε στο τρίμηνο που ακολούθησε, με αποτέλεσμα οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων, των τίτλων δηλαδή που εκδόθηκαν κατά τη διαδικασία του PSI, να εκτιναχθούν από τα χαμηλά καταγράφοντας υψηλά κοντά στις 35 μονάδες βάσης για το δεκαετές και περίπου 28μ.β. σε μέσο όρο όλων των εκδόσεων.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μία επαναγορά χρέους στις τιμές της περασμένης Παρασκευής, κοντά στα υψηλά, θα οδηγούσε σε

Keywords
Τυχαία Θέματα