Η ΕE εξετάζει ιδέες για τα Ισπανικά ομόλογα

Η Ευρωζώνη εξετάζει τη δυνατότητα να εγγυηθεί το 20% έως 30% της αξίας των ομολόγων του ισπανικού κράτους που θα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές κεφαλαίων και να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δήλωσαν πηγές της ΕΕ.

Μία πηγή, υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε ότι το κόστος του σχεδίου μπορεί να ανέλθει σε περίπου 50 δισ. ευρώ για ένα χρόνο. Το σχέδιο αυτό θα επέτρεπε στην Ισπανία να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και θα οδηγούσε σε αγορές ισπανικών ομολόγων

από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά.

Με τον τρόπο αυτό, η Ισπανία θα διασωζόταν χωρίς να «στεγνώσει» εντελώς από κεφάλαια το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ενώ δεν θα υπήρχε φαινόμενο ντόμινο στην Ιταλία. Με το πλαίσιο αυτό -το οποίο εξετάζεται στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Παρίσι- ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα εγγυάτο το 20% έως 30% κάθε νέας έκδοσης ισπανικών ομολόγων, που σημαίνει ότι θα αναλάμβανε και τον αντίστοιχο κίνδυνο ζημιάς σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ισπανικού χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα