Η ΕΕ καλείται να εγγυηθεί τα δικαιώματα μεταναστών

Στην έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, αναφέρεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com, με τον τίτλο «Η ΕΕ καλείται επειγόντως να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει το ζήτημα με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην εστιάζει αποκλειστικά σε θέματα ασφάλειας. Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστούν ζητήματα σε σχέση με την ασφάλεια και τον έλεγχο
των συνόρων, την κράτηση ως εργαλείο ελέγχου των συνόρων και τον ανεπαρκή επιμερισμό ευθυνών με τα κράτη που συνορεύουν με την ΕΕ.

Ο εισηγητής της έκθεσης Φρανσουά Κρεπό ανέφερε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει συμπεριλάβει στο πλαίσιο της πολιτικής της τα δικαιώματα των μεταναστών, τον απασχολεί ότι συχνά δεν εφαρμόζονται επί τόπου οι κανόνες προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών, ιδιαίτερα των παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Κρεπό είπε ότι αν και η ΕΕ έχει αναγνωρίσει το μέγεθος του εγχειρήματος για τα κράτη που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ και έχει δημιουργήσει τη Frontex για να τα βοηθήσει στη διαχείριση των συνόρων, τα κράτη αυτά έχουν επωμιστεί δυσανάλογο βάρος με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις και στα δικαιώματα των μεταναστών.

«Έχω επανειλημμένως ακούσει στην Ελλάδα ότι η Frontex είναι κάτι καλό, ότι τα κονδύλια που δίνονται είναι κάτι καλό, αλλά η Ελλάδα έχει απομείνει με ένα τεράστιο αριθμό παράνομων μεταναστών στο έδαφός της, που δεν μπορούν να εργαστούν, γιατί δεν υπάρχει αγορά εργασίας πλέον στην Ελλάδα, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, δεν μπορούν να σταλούν πίσω και δεν μπορούν να πάνε μπροστά, γιατί ειδικά η Ιταλία εμποδίζει την είσοδό τους».

«Η Ελλάδα έχει βρεθεί με ένα τεράστιο πληθυσμό (μεταναστών) που στερείται πολιτικών δικαιωμάτων και δεν διαθέτει τα μέσα να τους φροντίσει, γεγονός που δημιουργεί ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που θα έπρεπε να αποτελεί συνολική ευθύνη της ΕΕ», πρόσθεσε ο εισηγητής της έκθεσης.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε ότι η έκθεση θα μελετηθεί λεπτομερώς και πρόσθεσε ότι για εκείνη, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο των πολιτικών. Επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει, μέσω της αλλαγής του καθεστώτος θεωρήσεων και της αγοράς εργασίας για μετανάστες, να αυξήσει τους τρόπους νόμιμης εισόδου των μεταναστών. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι δύσκολη στη σημερινή ΕΕ στην οποία τα ποσοστά ανεργίας είναι πάρα πολύ υψηλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα