Η Ειρήνη Δούκα στην επαναστατική Νέα Υόρκη του 1977

Στηνσκηνή του θεάτρου «Δια Δυο», όταν τα φώτα χαμηλώνουν, η ατμοσφαιρική μουσική δυναμώνει και η σκηνή χωρίζεται στα δυο. Η Νέα Υόρκη συναντά το Λος Άντζελες, οι μελωδίες μπλέκουν με τους διαλόγους, το χιούμορ συνυπάρχει με το δραματικό στοιχείο και όλα μαζί συνθέτουν την ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στην αμερικάνικη μητρόπολη της δεκαετίας του'70.

Τοέργο, μία διαδρομή στη σκοτεινή και επαναστατική Νέα

Υόρκη του 1977 σε μια εποχή που όλα τελείωναν και ταυτόχρονα σηματοδοτούσαν μια νέα αρχή. Μουσικό χαλί οι ζωντανές ερμηνείες των πρωταγωνιστών σε κλασικά θεατρικάκαι κινηματογραφικά τραγούδια των Frank Sinatra, Elvis Presley, Edith Piaf, Liza Minnelli, Nina Simone, Jefferson Airplane, Chavella Vargas, The Shirelles κ.ά. που διασκευάστηκαν ειδικά για την παράσταση.

H πρωταγωνίστρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός Ειρήνη Δούκα μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.

Ερ: Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου.

Ε.Δ.: Είναιμια ερωτική ιστορία. Υπάρχουν πολλές έντονες στιγμές. Είναι καθημερινό θέατρο, θα το έλεγε κανείς. Είναι κάτι που πρέπει να το ερμηνεύσεις, όπως ακριβώς θα συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Πιο πολύ έχει να κάνει με τοπώς νιώθει κανείς στην πορεία της ζωής του, που θέλει να αλλάξει και ναεπαναστατήσει και να κάνει κάτι άλλο. Και πόσο ο έρωτας, τελικά, σε γυρνάει εκεί που θα ήθελες να είσαι από την αρχή, αλλά πρέπει να κάνεις ένα ταξίδι πρώτα για να φτάσεις στην τελική σου απόφαση.

Πάνωσε μία σκηνή μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκονται δύο κόσμοι: Ο δικός μου που είναι στο Λος Άντζελες και των δύο παιδιών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Ακούγονται πολλά τραγούδια της εποχής. Επίσης, τραγουδάω πολλά κομμάτια σε διαφορετικές γλώσσες, όπως τα Πορτογαλικά, τα Ισπανικάκαι τα Γαλλικά.

Ερ.: Με ποιο τρόπο μας μεταφέρετε το κλίμα της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του '70;

Ε.Δ.: Υπάρχειένα ραδιόφωνο στη μέση της σκηνής το οποίο διαδραματίζει ένα ρόλο από μόνο του. Όταν αλλάζουν οι σταθμοί καταλαβαίνεις ότι όλα τα κομμάτια είναι από εκείνη την εποχή. Πολύ βασικό είναι ότι δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα τότε. Όμως το τηλέφωνο είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της παράστασης. Υπάρχουν τρία τηλέφωνα πάνω στη σκηνή και κάποια στιγμή ο ένας θα τηλεφωνήσει στον άλλον, θα επικοινωνήσει ή δε θα επικοινωνήσει... Κάπως έτσι μπορεί κανείς, να "μεταφερθεί" στην εποχή.

Ερ.:Μετά την πολύχρονη εμπειρία σας ως τραγουδίστρια των C:REAL, πώς αισθάνεστε που παίζετε και τραγουδάτε σε μια θεατρική παράσταση;

Έχουνπεράσει κάποια χρόνια από τότε. Βέβαια, αυτό υπάρχει και μέσα στις σπουδές μου και στα ενδιαφέροντά μου. Πέρυσι είχα ξεκινήσει στο θέατρο "Δια Δύο", κάνοντας μία παιδική παράσταση, της οποίας είχα γράψει τη μουσική. Επίσης, ο ρόλος μου είναι εκείνος της τραγουδίστριας, οπότε ταυτίζομαι αρκετά. Νιώθω πάρα πολύ άνετα μέσα σε αυτό. Από εκεί και πέρα, βέβαια, θα το κρίνει όποιος παρακολουθήσει την παράσταση.

Θέατρο «Διά Δύο»

Σπύρου Πάτση 99, Βοτανικός (80m μετρό Κεραμεικός)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3466048

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: ? 15, 10 (μειωμένο)

Keywords
Τυχαία Θέματα