«Η εκλογή Μαρίνι θα ήταν καταστροφή»

Ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) κατά της λιτότητας και των κομμάτων, ο Μπέπε Γκρίλο, χαρακτήρισε "καταστροφή" την επιλογή των κύριων ιταλικών κομμάτων να προτείνουν τον καθολικό πρώην συνδικαλιστή Φράνκο Μαρίνι για την ιταλική προεδρία.

"Είναι ένας άνθρωπος του συστήματος", η εκλογή του "θα ήταν μια καταστροφή", δήλωσε ο Γκρίλο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Ήτανχριστιανοδημοκράτης, συνδικαλιστής, πρόεδρος της Γερουσίας", υπενθύμισεο αρχηγός του M5S, το οποίο ψηφίσθηκε από το ένα τέταρτο των Ιταλών πουψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές

που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Γκρίλο επέκρινε τογεγονός ότι τα κύρια ιταλικά κόμματα, το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, το δεξιό κόμμα "Λαός της Ελευθερίας " (PDL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι κεντρώοι του Μάριο Μόντι, συμφώνησαν χθες το βράδυ στο όνομα του Μαρίνι.

"Επελέγηαπό τον Μπερλουσκόνι, αυτό σημαίνει πως θα εγγυηθεί ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει στη θέση του", τόνισε ο Μπέπε Γκρίλο αναφερόμενος στις δύοδικαστικές διαδικασίες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του μεγιστάνα (δίκη σε δεύτερο βαθμό για την Mediaset με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και δίκη για το σκάνδαλο Ρουμπιγκέιτ για εξώθηση ανήλικης σε πορνεία) και μπορεί να οδηγήσουν σε καταδίκες του τους προσεχείς μήνες.

Στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θεωρείται εγγυητής του Συντάγματος, είναι επίσης πρόεδρος του Ανώτερου Δικαστικού Συμβουλίου και έχει το δικαίωμα να δίνει χάρη σε καταδικασμένους.

"Οιαρχηγοί της δεξιάς και της αριστεράς συναντήθηκαν τη νύκτα σε ένα δωμάτιο για να αποφασίσουν για την τύχη 60 εκατομμυρίων ανθρώπων", τόνισε ο Μπέπε Γκρίλο.

Ο Γκρίλο εκτιμά πως παρόλα αυτά ο υποψήφιος που επελέγη από το M5S, ο νομικός καιδιανοούμενος Στέφανο Ροντοτά, διατηρεί όλες τις ελπίδες του στην προεδρική εκλογή, η οποία διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία και στους τρεις πρώτους γύρους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ηανακοίνωση της επιλογής του Μαρίνι προκάλεσε ένταση στους κόλπους της αριστεράς του Μπερσάνι, ένα μέρος των κοινοβουλευτικών της οποίας έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν άλλο υποψήφιο.

"Συνεχίζουμενα στηρίζουμε τον Ροντοτά ... αν κανείς θέλει να τον ψηφίσει, υπέροχα!!Μπορούμε να συνεργαστούμε", δήλωσε ο Γκρίλο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα