Η Ελλάς, η Γαλλία και οι φρεγάτες

«Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας, που να βασίζεται σε ένα "δανεισμό" δύο φρεγατών», προκειμένου η Ελλάδα να ξεκινήσει υποθαλάσσιες έρευνες», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Figaro, σε ρεπορτάζ για την αυριανή επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα Φρ. Ολάντ στην Αθήνα.

Επισημαίνουμε

ότι, υπάρχει μια καταρχήν διακρατική ελληνογαλλική συμφωνία, για την αγορά από τη χώρα μας έξι φρεγατών τύπου Fremm κόστους περίπου 7 δισ. ευρώ, την οποία από ελληνικής πλευράς έχει υπογράψει ο τότε ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλος. Η συμφωνία αυτή παραμένει ανενεργός, δεν κατέστη δεσμευτική συμφωνία, αφού δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ, προφανώς, λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Τι σημαίνει όμως ο δανεισμός τώρα των δύο γαλλικών φρεγατών; Μάλλον είναι μια καλή αρχή για την ενεργοποίηση της συμφωνίας για την ναυπήγηση των έξι φρεγατών, που προβλέπει σοβαρό υποκατασκευαστικό έργο να ανατίθεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η ιδιοκτησία των ναυπηγείων Ελευσίνας εκτιμά, ότι η ναυπήγηση των φρεγατών τύπου Fremm, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τα Ναυπηγεία.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα