Η google για τον Μόμπι Ντικ

Έναν από τους διασημότερους Αμερικανούς συγγραφείς τον Χέρμαν Μέλβιλ τιμά σήμερα η Google με την αφορμή τα 161 χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου του «Μόμπυ Ντικ».

Με το σημερινό Doodle αναδεικνύεται η θαλασσινή περιπέτεια γεμάτη από συμβολισμούς και μεταφορές.

Ο Μόμπυ Ντικ είναι μία συναρπαστική ναυτική περιπέτεια αλλά έχει έντονες αναφορές πάνω στο
καλό, το κακό, τον άνθρωπο και την μοίρα του και το βιβλίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα μυθιστορήματα του κόσμου.

Οταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο το 1851 ο τίτλος του ήταν  «Η Φάλαινα» και αργότερα μετονομάστηκε «Μoby Dick ή Η Φάλαινα», μέχρι που επεκράτησε ο σημερινός τίτλος. Το βιβλίο κυκλοφόρησε την εποχή που οι ΗΠΑ ήταν στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων παράλληλα όμως βρισκόταν και σε μία περίοδο αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα.

Στο μυθιστόρημα περιγράφεται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες η μάχη μεταξύ Αχαάβ και Moby Dick, που αντανακλά στην αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φύσης και τον Άνθρωπο ενώ παράλληλα δίνει άφθονες πληροφορίες όχι μόνο για την ζωή στη θάλασσα αλλά και πολλές πληροφορίες για την φαλαινοθηρία.

Στην ιστορία ο ναύτης Ισμαήλ περιγράφει το ταξίδι του καπετάνιου Αχαάβ, που τα έχει λίγο χαμένα και, σκοπός της ζωής του είναι η ανακάλυψη και ο θάνατος μίας τεράστιας λευκής φάλαινας με το όνομα Moby Dick, η οποία σε προηγούμενο ταξίδι του, στη διάρκεια μονομαχίας του είχε κόψει το πόδι. 
Keywords
Τυχαία Θέματα