Η Καμεράτα σε όργανα εποχής

Τι κοινό μπορεί να έχει το λαμπερό μπαρόκ Παρίσι του 18ου αιώνα με τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία; Συνδυάζονται άραγε ο Λουλί με τον Γιώργο Κουμεντάκη, ο Ραμό με τον Περικλή Κούκο, ο Γκλουκ με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου;

Αυτά και άλλα πολλά καλείται να ανακαλύψει το κοινό, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 20.30 το βράδυ, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος σε μία τολμηρή συναυλία με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής), την πρώτη του κύκλου «Μετατροπίες» για τη νέα σεζόν

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τρεις εντυπωσιακές χορευτικές σουίτες από όπερες των Ζαν Μπατίστ Λουλί («Phaeton»), Ζαν Φιλίπ Ραμό («Les Indes Galantes») και Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ («Iphigenie en Aulide»),που παρουσιάστηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα τη χρυσή εποχή της μπαρόκ όπερας συνδιαλέγονται μοναδικά, με τρία νέα έργα που έγραψαν μέσα στο 2012, ειδικά για την Καμεράτα σε όργανα εποχής, τρεις Έλληνες συνθέτες: ο Γιώργος Κουμεντάκης («Πέντε ακόμα βήματα μέχρι να κοιμηθείς»), ο Περικλής Κούκος («Το παιχνίδι των σκιών») και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου («Μάσκες»).

Για τον Γιώργο Πέτρου, οι ιδιαιτερότητες των οργάνων εποχής, οι περιορισμοί τους και οι δυνατότητές τους είναι το κίνητρο για εξερεύνηση νέων ηχοχρωμάτων και νέων συνδυασμών.

«Δεν είναι όμως μόνο τα ηχοχρώματα που ορίζουν το νέο, αλλά και η πολύτιμη γνώση του ύφους και των πρακτικών του παρελθόντος, που ανοίγουν στους μεν εκτελεστές νέους ορίζοντες ερμηνείας με συνδυασμό πολλών διαφορετικών στυλ, στους δε συνθέτες τη δυνατότητα εξερεύνησης ενός νέου ηχητικού πεδίου πέρα από τα συμβατικά πλέον σύγχρονα όργανα της τυπικής ορχήστρας», αναφέρει στο σημείωμά του για τη συναυλία ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα.

Τα έργα είναι παραγγελία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που ερμηνεύει σε όργανα εποχής, διευθύνει ο βραβευμένος με Echo Klassik αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου. Σε ρόλο σολίστ στο έργο του Κούκου εμφανίζεται ο διακεκριμένος Έλληνας κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός.

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή του Μεγάρου με την ΕΡΤ.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 19,00€ και 30,00€ (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές: 7,00 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), και 12,00 € (65+, πολύτεκνοι). 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα