Η κρίση στο πιάτο μας

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις διατροφικές μας συνήθειες είναι το θέμα της νέας έρευνας του Αθήνα 984 που επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου και παρουσιάζεται από τη Δευτέρα στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη (10.00 με 12.00). Στην έρευνα που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οι επιστήμονες επισημαίνουν το τέλος της περιόδου ευμάρειας που διανύσαμε και προτείνουν την οικονομική κρίση να τη δούμε ως ευκαιρία για να στραφούμε στην υγιεινή - μεσογειακή διατροφή, δίνοντας συμβουλές για φθηνές λύσεις που δεν επιβαρύνουν
τον οργανισμό μας.Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, διαιτολόγος-διατροφολόγος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδας , δήλωσε: «Η διατροφική συμπεριφορά έχει αλλάξει ως προς την ποιότητα το είδος του φαγητού αλλά και τα προϊόντα που αγοράζουμε. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι χώρες σε οικονομική κρίση είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Πιο φθηνά προϊόντα. Η Ελλάδα είναι στην τετράδα. Έχουμε αυξήσει και τη συχνότητα τροφής από τα ταχυφαγεία γιατί έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Δεν είμαι καλά ανοίγω το ψυγείο ή παραγγέλνω. Είναι βέβαια και φθηνότερο. Προσφέρουν εύγευστα φαγητά που προσφέρουν προσωρινή ευεξία. Ψευδές μήνυμα ευχαρίστησης. Μας καλύπτει το ψυχολογικό κενό που έχουμε λόγω κρίσης. Περάσαμε από την ευδαιμονία , οπότε πρέπει να αλλάξουμε λιγάκι δομικά τον τρόπο σκέψης απέναντι στην κατανάλωση τροφής και ειδικά στη χώρα μας που έχουμε πρωτιές στην παχυσαρκία, στην κατανάλωση από ταχυφαγείο, στην κατανάλωση (στην 10άδα) κόκκινου κρέατος... εντελώς αντίθετα από όσα μας δίδαξε η μεσογειακή διατροφή. Τρώμε αντικαταθλιπτικά προϊόντα που συνδυάζουν πρωτεΐνες και λιπαρά. Δίνουν μήνυμα ευχαρίστησης όπως για παράδειγμα τα παϊδάκια (κορεσμό και ευχαρίστηση). Σαν αντιστάθμισμα ... πρωτεΐνη ξεχωριστά με λιπαρά , κρέας με λιγότερο λίπος, με πρωτεΐνη με ελαιόλαδο σε σαλάτα. Εύγευστα αποτελέσματα χωρίς ανθυγιεινά λιπαρά».Η Άννα Παπαγεωργίου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος , καθηγήτρια φυσικής αγωγής, τόνισε πως «στις οικονομικές κρίσεις επηρεάζονται οι επιλογές μας. Ακόμη και στη διατροφή. Το ζητούμενο είναι πως θα βρούμε σε χαμηλότερη τιμή τα πάντα. Ακόμη και στη διατροφή. Όμως αυτό δεν είναι καλό κριτήριο. Μπορούν τέτοιες επιλογές να εκτοξεύσουν πιθανά νοσήλια ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πιο οικονομικό και πιο υγιεινό φαγητό είναι το σπιτικό. Εκεί να στραφούμε. Να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Ευκαιρία είναι. Από το '80 και μετά η υπερκατανάλωση και η ευμάρεια μας έκαναν πρώτους παχύσαρκους στην Ευρώπη κι ιδιαιτέρως στα παιδιά. Αύξησε και τα σχετικά νοσήματα. Ευκαιρία να οδηγηθούμε σε πιο σωστές διατροφικές συνήθειες. Πιο υγιεινά, άρα πιο λίγο, άρα οικονομικότερο. Να αξιολογούν οι καταναλωτές καλύτερα τις τιμές σε σχέση με την ποιότητα. Όχι στην υπερκατανάλωση με αποτέλεσμα τα περισσότερα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Υπάρχουν λύσεις. Όχι κάθε μέρα ψάρι. Κατεψυγμένο ή σαρδέλα που είναι πιο ωφέλιμη από το σολομό. Ας εκμεταλλευθούμε και τα προϊόντα της γη
Keywords
Τυχαία Θέματα