Η κρίση στο πιάτο μας

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις διατροφικές μας συνήθειες είναι το θέμα της νέας έρευνας του Α984 που επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου και παρουσιάζεται από χθες στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη 10.00 με 12.00. «Η κρίση παχαίνει» συμφωνούν οι επιστήμονες, καθώς ο κόσμος οδηγείται στο γρήγορο και φθηνό φαγητό που συνήθως έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.Έκρηξη της παχυσαρκίας προβλέπει ο Νικόλαος  Ζέρβας, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος , που διαχειρίζεται και το portal διατροφής mednutrition
που τρέχει την καμπάνια «Μερίδες: το μέγεθος μετράει» www.megethosmeridas.gr. Ετοιμάζει ακόμη το βιβλίο : «από το ράφι στο καρότσι - οδηγός διατροφής στο σούπερ μάρκετ».Ο κύριος Ζέρβας δήλωσε «Κάποιος θα πίστευε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα αδυνατίσουμε. Αυτό δεν ισχύει. Έρευνες δείχνουν ότι πιθανότατα τα ποσοστά παχυσαρκίας θα αυξηθούν. Δεν έχουμε χρόνο, δεν μαγειρεύουμε, παραγγέλνουμε συχνά και όχι σωστές τροφές, τρώμε λάθος, λίγα γεύματα και συνήθως καταλήγουμε το βράδυ να τρώμε βουλιμικά». Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Η μελέτη MEDIS, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η μελέτη  ΑΤΤΙΚΗ της Α' Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξαν ότι  ένας στους δύο Έλληνες χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος που κατοικούν πάσχει από: δυσλιπιδαιμία, 4 στους 10 είναι παχύσαρκοι, 7 στους 10 πάσχουν από υπέρταση, 22% έχουν διαβήτη. Σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά. Τρώμε επίσης διπλάσιες και τριπλάσιες θερμίδες και πετάμε φαγητό, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση και να έχουμε οικονομικό όφελος. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο μέγεθος της μερίδας που αποτελεί και ένας από τους λόγους της «έκρηξης» της παχυσαρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, που ισοδυναμούν με 10 κιλά παραπάνω βάρος το χρόνο.Η παχυσαρκία είναι η ασθένεια του φτωχού, παραδέχεται ο Χαράλαμπος Γεωργακάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, πρώην Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.Ο κύριος Γεωργακάκης δήλωσε : «έχουν μειωθεί λόγω κρίσης οι ακριβές επιλογές όπως το ψάρι και έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις των κατεψυγμένων σε σχέση με τα νωπά. Μείωση των εξόδων για φαί και στροφή προς πιο ανθυγιεινές επιλογές, κυρίως το delivery, η σαλάτα, το σάντουϊτς, οι σφολιάτες. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διατροφής μας είναι χειρότερα αλλά έχουμε και κακή διάθεση λόγω στρες. Το φαί ήταν πάντα διασκέδαση και εκτόνωση. Τώρα όμως καταφεύγουμε σε τρόφιμα όπως σοκολάτα και γλυκά με αντιαγχολητική επίδραση. Αύξηση και στην κατανάλωση αλκοόλ. Ο κόσμος μένει περισσό
Keywords
Τυχαία Θέματα