Η Κροατία και η μάχη για τις έδρες

Με την ένταξη τηςΚροατίας στην ΕΕ τον Ιούλιο, κάποιακράτη μέλη θα κερδίσουν και κάποια άλλαθα χάσουν, καθώς ο συνολικός αριθμόςτων ευρωβουλευτών θα μειωθεί σε 751 μετάτις εκλογές του 2014.

Με την ένταξη τηςΚροατίας το 2013, δώδεκα νέοι ευρωβουλευτέςθα αναλάβουν καθήκοντα. Αυτοί θα προστεθούνστους ήδη 754, συμπληρώνοντας συνολικά766 ευρωβουλευτές. Ωστόσο, σύμφωνα με τηνΕΕ, ο αριθμός των ευρωβουλευτών δενπρέπει να ξεπερνάει τους 751στις επόμενεςεκλογές.

Άρα, ποια κράτη θαθυσιάσουν έδρες; Το μέλος του κοινοβουλίου,Ραφάλ

Τρζασκόφσκι, έδωσε την δική τουαπάντηση.«Η μία επιλογή είναι να ζητηθούνπερισσότερες έδρες για το Κοινοβούλιοκαι σε καιρό κρίσης κανείς δεν θα τοδεχόταν αυτό. Η άλλη λύση είναι ναεφαρμόσουμε μια ριζική αλλαγή αλλάκανείς δεν θα το δεχόταν, καθώς δενυπάρχουν συνταγματικές μάρκες στοτραπέζι για να παίξουμε», τόνισε οΤρζασκόφσκι.

Δεν έχουν όμως όλες οιχώρες την ίδια μοίρα. Η Γερμανία, πουείναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπία στοΚοινοβούλιο, από 99 ευρωβουλευτές θαπάει στους 96. Από την άλλη, η Κύπρος, ηΜάλτα και το Λουξεμβούργο θα κρατήσουνη κάθε μία από 6 έδρες, καθώς τα μεγάλακράτη έχασαν ήδη έδρες στο παρελθόνκαι στόχος τώρα είναι τα μεσαίου μεγέθουςκράτη.

Ύστερα από διαβουλεύσεις,το Κοινοβούλιο προτείνει 11 χώρες καιτην Κροατία, να χάσουν από ένανευρωβουλευτή. Για την αναμενόμενη χαμένηέδρα της Ουγγαρίας, η ευρωβουλευτήςΖίτα Γκουρμάι, που συμμετείχεστις διαπραγματεύσεις είπε για την χώρατης: «Φυσικά κανένας δεν χαίρεται πουχάνει έδρα, αλλά εφόσον θα είμαστε μεάλλες 11 χώρες που επίσης θα χάσουν,νοιώθουμε φυσικά κάποια αλληλεγγύη».Η Γκουρμάι συνέχισε λέγοντας ότι «εάναυτό αποτελεί μέρος της λύσης, τότε ηΟυγγαρία είναι έτοιμη να το πράξει».

Οι εκλογέςθα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα τονΜάιο του 2014 αντί για Ιούνιο, δηλαδή σεπερίπου 15 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα