Η Μ. Κοππά στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, Μαριλένα Κοππά, μίλησε στις 24/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Νομίζω ότι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε λίγο θεοποιήσει τις γερμανικές εκλογές, νομίζοντας ότι μετά από αυτές θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε τόσο ψηλές προσδοκίες. Η Γερμανία

θα έχει μία συνέχεια και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι θέσεις των περισσότερων γερμανικών κομμάτων, αντί να αποκλίνουν εν όψει των εκλογών, συγκλίνουν, ειδικά στα θέματα της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και αυτό αφορά τόσο στη στάση όλων των κομμάτων απέναντι στην κρίση της Κύπρου, αλλά και συνολικά το θέμα της πειθαρχίας. Φυσικά υπάρχουν διάφορες "αποχρώσεις" στους σοσιαλιστές. Οι σοσιαλιστές του SPD τονίζουν την ανάγκη να ισορροπήσει αυτό το σύστημα με μέτρα για την ανάπτυξη. Γνωρίζετε όμως ότι το θέμα της ανάπτυξης παραμένει ακόμα ένα κενό γράμμα. Γιατί αυτό αφορά -για να κάνω και τη αυτοκριτική της δικής μου πολιτικής οικογένειας- σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης που έχει εξαγγελθεί τόσο με την έλευση του Φρανσουά Ολάντ στην εξουσία της Γαλλίας πέρσι τον Ιούνιο και το οποίο ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε, δηλαδή ένα χρόνο σχεδόν μετά, αποτελεί κενό γράμμα. Όλη η τραπεζική ένωση προχώρησε, τα six pack, τα two pack, όλα αυτά τα μέτρα για δημοσιονομική πειθαρχία και έλεγχο προχώρησαν. Η ανάπτυξη δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό. Και αυτό είναι το μεγάλο δράμα...».

Και πρόσθεσε: «Η λιτότητα θεωρείται αυτή τη στιγμή απόλυτο θέσφατο. Από την άλλη όμως, η Ευρώπη βουλιάζει στην ύφεση... Η Γερμανία μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι η ισχυρότερη χώρα, αλλά η ύφεση δεν την αφήνει αλώβητη, παρά το τι θέλει το Βερολίνο να παρουσιάσει προς τα έξω. Αυτό δείχνει ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της. Δηλαδή ή όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής οικονομίας που την κάνουν μοναδική στον κόσμο και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, ή η διάλυση αυτού του ιστού, που αποτελούσε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα συμπαρασύρει τους πάντες. Και αυτή ήταν η μεγάλη πλάνη της οποία έχει καλλιεργήσει η γερμανική ηγεσία, ότι η Γερμανία μπορεί μόνη της... Όσο για τη Γαλλία, τα πράγματα είναι πια πάρα πολύ δύσκολα, αφού η χώρα βουλιάζει στο χρέος. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα. Απλώς η Γαλλία είναι η Γαλλία. Είναι πυλώνας της ευρωζώνης και κανείς δεν θέλει και δεν μπορεί να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο... Αυτή τη στιγμή ζούμε μία μετατόπιση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο γαλλογερμανικός άξονας είχε πάρει τη μορφή Μερκοζί, επί Μέρκελ - Σαρκοζί και ουσιαστικά η Μέρκελ έδινε τις εντολές και ο Σαρκοζί ταυτίστηκε απόλυτα με τη γερμανική πολιτική και στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και συνολικά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Με την έλευση του Ολάντ, αυτός ο άξονας διαλύθηκε. Αυτή τη στιγμή το Βερολίνο δεν μιλάει με το Παρίσι και ψάχνει άλλους συμμάχους. Ορισμένοι μιλούν για έναν νέο γερμανοπολωνικό άξονα. Η πολωνική ηγεσία σταδιακά εναρμονίζεται με το Βερολίνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι τα βήματα της τραπεζικής ένωσης, μπορεί να συμμαχήσει με άλλες δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη, κυρίως με τις χώρες 3 Α, όπως είναι η Φιλανδία και η Δανία... Εδώ αλλάζει λίγο η εικόνα της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών ισορροπιών σαν καλειδοσκόπιο. Έχουμε έναν Βορρά, ο οποίος αποκτά πια έναν συνεκτικό λόγο και ένα Νότο -στον οποίο σταδιακά κυλάει και η Γαλλία, παρόλο που δεν το θέλει-, ο οποίος έχει σημαντικά διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα και άρα χρειάζεται μία κοινή απάντηση στην κρίση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα