Η Ν. Ρουμπάνη στον ΑΘΗΝΑ984


Ο χρόνος είναι χρήμα, λέει ο λαός μας και η «Τράπεζα Χρόνου», που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια στη χώρα μας, μετά από πρωτοβουλία του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, έρχεται να το επιβεβαιώσει απόλυτα. Οι μετέχοντες σε αυτή την τράπεζα προσφέρουν χρόνο, ενέργεια και τις ικανότητές τους, ως νόμισμα προς ανταπόδοση. Η πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης και εκπαιδευτικός, ΝΙΚΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ, μίλησε στις 27/05 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84»,
«Καλημέρα Αθήνα», στις Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η "Τράπεζα Χρόνου" ξεκίνησε το 2005 -πριν μας πιάσει η εθνική μας κατάθλιψη- με μια συλλογιστική, ότι αυτό που ζούσαμε εμείς, σαν εθελοντές -που με ένα φυσικό τρόπο ανταλλάσσαμε μεταξύ μας υπηρεσίες-, μπορούσαμε να το κάνουμε ευρύτερο. Δηλαδή, γύρω από το δικό μας εθελοντισμό να χτιστούν ομάδες εθελοντών, που θα μπορούσαν και να στηρίζουν κοινωνικά στρώματα, οικονομικά αποκλεισμένα, αλλά και να επωφελούνται με υπηρεσίες τις οποίες θα μοιραζόντουσαν. Η μεγαλύτερη χαρά σε αυτή την ιστορία είναι το ότι μοιράζεσαι πράγματα. Αντί να φτιάχνεις τον κήπο σου, μόνος σου, έρχονται και κάποιοι φίλοι και τον φτιάχνετε μαζί. Αντί να σε πιάνει απελπισία, γιατί δεν βρίσκεις τι να κάνεις με το σιδέρωμα, γιατί έπαθες στο χέρι σου κάτι, παίρνεις τηλέφωνο και κάποιος άνθρωπος προσφέρεται να σιδερώσει. Αυτό το μοίρασμα που ζούσαμε σαν εθελοντές, θελήσαμε να το μοιραστούμε. "Τράπεζες Χρόνου" υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και μέσα από αυτή την ανταλλαγή δικαιώνεται η άποψη, ότι η οικονομία είμαστε εμείς. Δεν είναι ούτε το ΔΝΤ, ούτε τα Χρηματιστήρια, η οικονομία στην πραγματικότητα είναι η δική μας δουλειά και η δική μας προσωπικότητα».

Αγ. Πανταλέων:  Έχει αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου τον τελευταίο χρόνο;

Ν. Ρουμπάνη: «Πάρα πολύ και έχουν ενδιαφερθεί και δήμοι να ξεκινήσουν κάτι. Εμείς είχαμε συνεργασία με διάφορους δήμους που ζήτησαν σεμινάρια και κάνουμε σεμινάρια τον τελευταίο χρόνο, γιατί θεωρούμε ότι είναι μια τεχνογνωσία που πρέπει να προχωρήσει».

Ν. Λυμπεράκη: Τι πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος που θέλει να συμμετέχει και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί;

Ν. Ρουμπάνη: «Πρώτον, πρέπει να είναι ασφαλής χώρος, δηλαδή να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που θα φέρουμε στο σπίτι μας ή που θα πάμε στο δικό τους. Γι' αυτόν το λόγο, θέλουμε μια αίτηση με τα στοιχεία ταυτότητας και καταχωρούνται στην επόμενη ομάδα, που θα κάνει επιμόρφωση. Στην επιμόρφωση θα συναντηθούν τα μέλη μεταξύ τους, δεν είναι δηλαδή κάτι που γίνεται μόνο μέσω του internet. Από την ώρα, λοιπόν, που συναντιούνται, λένε "εγώ θα ήθελα να προσφέρω αυτό και αυτό. Ποιος θα ήθελε να με μάθει κιθάρα ή ποιος θα ήθελε να μου μάθει τα πρώτα βήματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή;" Έχουμε διάφορες προσφορές, από το πώς να φτιάξεις τις ντουλάπες σου μέχρι ζωγραφική, γιόγκα. Ατομικές ανάγκες, αλλά και ομαδικές».

Και πρόσθεσε: «Αν δείτε τη χαρά που νιώθουν οι άνθρωποι, γιατί δεν θα σκεφτόντουσαν ποτέ να πληρώσο
Keywords
Τυχαία Θέματα