Αντίθετοι για Συρία Ομπάμα - Πούτιν

Ρώσοι βουλευτές ματαίωσαν τα σχέδιά τους να μεταβούν στις ΗΠΑ για να συζητήσουν για την κρίση στην Συρία με τους Αμερικανούς ομολόγους τους μετά την άρνηση των επικεφαλής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να τους συναντήσουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιζητεί να πείσει το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως

σε μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας σε απάντηση για την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την συριακή κυβέρνηση.

Πιθανόν οι Ρώσοι βουλευτές θα υποστήριζαν την αντίθετη άποψη και θα προσπαθούσαν να πείσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους να μην υποστηρίξουν μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στην Συρία, στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα.

Ωστόσο οι Ρώσοι βουλευτές, οι οποίοι είχαν προτείνει να μεταβούν στην Ουάσινγκτον πριν από μερικές ημέρες, αποφάσισαν να ματαιώσουν το ταξίδι τους μετά την άρνηση των επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να τους δουν, σημείωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Κίσλιακ.

«Απογοητευτήκαμε. Η αντιπροσωπεία δεν θα έρθει. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί βουλευτές έχασαν μια ευκαιρία να ακούσουν τουλάχιστον κάποιες εναλλακτικές απόψεις», δήλωσε ο Κίσλιακ.

«Ήθελαν να ακουστούν και να ακούσουν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους Ρώσους βουλευτές. «Πίστευαν ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα» και ήθελαν να το συζητήσουν «ασχέτως του πολύ χαμηλού επιπέδου των επαφών ανάμεσα στα νομοθετικά σώματα», κατέληξε ο Κίσλιακ.

Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μπένερ, και του ηγέτη της πλειοψηφίας στην Γερουσία, του Δημοκρατικού Χάρι Ρέιντ, επιβεβαίωσαν ότι αρνήθηκαν την πρόσκληση να συναντήσουν τους Ρώσους βουλευτές για το θέμα της Συρίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν περαιτέρω.

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αμερικανική επέμβαση στη Συρία, αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Τζάμπερ αλ Σαμπάχ, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον στις 13 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θα συζητήσει με τον εμίρη σχετικά με ένα ευρύ φάσμα κρίσιμης σημασίας συμφερόντων και σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή του Κόλπου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η επίσκεψη αυτή θα γίνει την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στρατιωτικών πληγμάτων στην Συρία μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί την συριακή κυβέρνηση, όπως επίσης και το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας προς την Αίγυπτο μετά την καθαίρεση από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία απέστειλε πολεμικό πλοίο για την απομάκρυνση των Ιταλών στρατιωτών από το νότιο Λίβανο, στην περίπτωση που υπάρξει διάχυση της συριακής κρίσης στη γειτονική χώρα.

Ένδεκα χώρες καταδίκασαν την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

«Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία εντάσσεται σε έναν μοτίβο χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς», τονίσθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ περαιωνόταν η σύνοδος της G20.

Την ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι χώρες, εκτός της Ισπανίας, είναι μέλη της G20.

Ωστόσο στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μία σθεναρή διεθνή απάντηση απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας συνείδησης, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πως αυτού του είδους οι ακρότητες δεν θα πρέπει ουδέποτε να επαναληφθούν. Όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα κληθούν να λογοδοτήσουν», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Σαμάνθα Πάουερ υποστήριξε, κατά την πρώτη της ομιλία ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία είναι η μόνη πορεία δράσης στις καταγγελίες για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Κάποιοι ρώτησαν γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μη στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Η απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές», δήλωσε η Πάουερ.

Η Πάουερ έκανε τις δηλώσεις τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει μια στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων, η οποία έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ «μόλις και μετά βίας μείωσε το τεράστιο οπλοστάσιό του και ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να αποτρέψει την προθυμία του να το χρησιμοποιήσει ξανά». Η Πάουερ χαρακτήρισε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα ως «θηριωδία» και «δολοφονική συμπεριφορά». Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι 1.429 άτομα σκοτώθηκαν εξαιτίας της επίθεσης με χημικά, μεταξύ των οποίων και 426 παιδιά.

Την Παρασκευή, ο Ομπάμα, απέφυγε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη, να αναφέρει εάν θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο καταψηφίσει την πρόταση.


Τέλος, την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Συρία που θα οδηγήσει σε πραγματική λύση, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβαση του στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα