Η τελετή ενθρόνισης του Πάπα

Σε εξέλιξη, παρουσία περίπου ενός εκατομμυρίου πιστών πραγματοποιείται στη Ρώμη η τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα, Φραγκίσκου. Νωρίτερα, στο πρώτο του κήρυγμα μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Φραγκίσκος ο Α' έδωσε το μήνυμα της Ελπίδας, τονίζοντας τη σημασία της στις «γκρίζες μέρες» που ζούμε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Έκκληση προς τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα» θέλησε να απευθύνει ο πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία της τελετής ενθρόνισής του.

Ο αργεντινός πάπας τόνισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει

το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία».

Ο νέος ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

Ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του ποντίφικα.

«Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε, τέλος, ο νέος άγιος πατέρας των ρωμαιοκαθολικών.

Έξι αρχηγοί κρατών και 130 αντιπροσωπείες από ξένες χώρες

Στην τελετή παρίστανται έξι αρχηγοί κρατών και 130 αντιπροσωπείες από ξένες χώρες, ενώ για πρώτη φορά από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054 το παρόν δίνει και ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Πάπας αναμένεται να τηρήσει το πρωτόκολο και να χαιρετίσει από κοντά τους συγκεντρωμένους στην πλ. Αγίου Πέτρου, μέσα από το ειδικό αμαξίδιο Papamobile.

Ακολούθως, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Ποντίφηκας θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη χθες στη Ρώμη και συνοδεύεται στην τελετή ενθρόνισης από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Ιταλίας Γεννάδιο και Μπουένος Άιρες Ταράσιο. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν την τελετή αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες που θα δώσουν το «παρών» στην τελετή είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο.

Στη Ρώμη, οι μετακινήσεις με το μετρό είναι δωρεάν, ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία ειδικές γραμμές λεωφορείων που συνδέουν το Βατικανό με κύρια σημεία της ιταλικής πρωτεύουσας.

Χιλιάδες προσκυνητές κοιμήθηκαν ακόμη και έξω, κοντά στον 'Αγιο Πέτρο, παρά την κακοκαιρία που πλήττει τη Ρώνη, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσο γίνεται από πιο κοντά, την τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου του Α'.

Εν τω μεταξύ, αυτή την φορά το «δαχτυλίδι του ψαρά» που συμβολίζει για τους καθολικούς το ότι o κάθε ποντίφικας είναι διάδοχος του Αγίου Πέτρου δεν θα είναι χρυσό, αλλά σε επιχρυσωμένο ασήμι και στο οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει τη μορφή του Αγίου Πέτρου με τα κλειδιά του Βατικανού.

Πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου του Α', ο οποίος συνεχίζει να φορά τον σιδερένιο σταυρό του, που είχε επιλέξει και ως καθολικός αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής.

Το ραδιόφωνο του Βατικανού για την παρουσία Βαρθολομαίου

Την ιστορική σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου Α΄ τονίζει το ραδιόφωνο του Βατικανού.

«Η παρουσία της αυτού Αγιότητος του Βαρθολομαίου Α΄ είναι ιστορικής σημασίας» γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ο Ραδιοφωνικός σταθμός Βατικανού, αποτελεί επίσημο όργανο της Αγίας Έδρας.

Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «μια ιστορική πρωτιά θα ευλογήσει τη θεία λειτουργία για την ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄. Μετά από περίπου 1.000 χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην ενθρόνιση Πάπα της Ρώμης».

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε παρατηρήσεις που έκανε κατά την αναχώρησή του για τη Ρώμη, σημείωσε ότι η ιστορία δεν έχει ποτέ καταγράψει, παρουσία Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως , στην ενθρόνιση του Πάπα Ρώμης. Ακόμα και πριν το σχίσμα του 11ου αιώνα δεν είχε ποτέ παραστεί σε ενθρόνιση του Πάπα Ρώμης .

Ο διευθυντής του Βατικάνιου Κέντρου για την Ενότητα των Εκκλησιών (Centro Pro Unione) τονίζει άλλωστε ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στέλνει ισχυρό μήνυμα για τη συνέχιση του οικουμενικού διαλόγου. «Πιστεύω ότι η κίνηση αυτή καταδεικνύει από την πλευρά της Ορθοδοξίας, τη διάθεση για συνέχιση του διαλόγου και για την επιθυμία των δυο πλευρών να υπερβούν τις διαιρέσεις που τις κρατούν εδώ και αιώνες μακριά» λέει ό πατήρ James Puglisi, κληρικός του τάγματος των Φραγκισκανών, από όπου προέρχεται ο νέος Πάπας Φραγκίσκος.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα