Η Ύλη ως Αφήγηση

Το υλικό των εικαστικών έργων και όσα αυτό προτείνει στην ελληνική εικαστική σκηνή, από το Νίκο Κεσσανλή μέχρι την Άντζυ Καρατζά, που έργο της στολίζει την σελίδα, είναι το πλαίσιο στο οποίο στήθηκε η νέα έκθεση του CAMP!. στηριγμένο στην θέση ότι η ίδια η ύλη, από την οποία είναι φτιαγμένα τα εικαστικά έργα, αποτελεί μέρος της αφήγησής τους. Μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του μοντερνισμού, εκτός από τις ποικίλες αισθητικές και στυλιστικές «ανακαλύψεις» του, αποτελεί η σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος

από τις μεγάλες συνθέσεις, ιστορικής και θρησκευτικής συχνά θεματολογίας, στην ποιητική των μικρών και καθημερινών πραγμάτων, στην αισθητική του κοινού και - φαινομενικά τουλάχιστον - τετριμμένου. Καθοριστική εξέλιξη μιας τέτοιας στροφής υπήρξε η πορεία από τη ζωγραφική στις τρεις διαστάσεις, στο ανάγλυφο και την ενσωμάτωση υλικών και αντικειμένων, καθώς και η αναδιάταξη της σχέσης μορφής και περιεχομένου.

Σ' αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, μια σειρά από έργα στα οποία ο πειραματισμός με τα υλικά οδήγησε σε νέα αφηγηματικά πεδία, σε νέες πλαστικές αναζητήσεις. Μπορεί κανείς να θυμηθεί εδώ τις Συναρμογές του Pablo Picasso, τις ντανταϊστικές προτάσεις αντιτέχνης, τα Ready-mades του Marcel Duchamp, καθώς και τις δημιουργίες των καλλιτεχνών του γαλλικού κινήματος του Nouveau Réalisme.

Γεγονός παραμένει πως σε πολλές περιπτώσεις στην ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα, η επιλογή των υλικών εκ μέρους των καλλιτεχνών έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναδεικνύονται κάποιες πτυχές του υλικού κόσμου και της δυνατότητας ποιητικής μετουσίωσής του, ανασημασιοδοτώντας και επεκτείνοντας την ιδέα της εικαστικής δημιουργίας ή χρήζοντας το υλικό σε κυρίαρχο συστατικό της ή ακόμη ανακηρύσσοντας το ίδιο το αντικείμενο σε έργο τέχνης.

Ιδέα, αρχική διαμόρφωση: Γιώργος Διβάρης, Κώστας Χριστόπουλος
Επιμέλεια έκθεσης: Λίνα Τσίκουτα

Καλλιτέχνες: Ανδρέας Βούσουρας, Γιώργος Γυπαράκης, Δανιήλ, Βαγγέλης Δημητρέας, Γιώργος Διβάρης, Διοχάντη, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Στέφανος Καμάρης, Βλάσης Κανιάρης, Άντζυ Καρατζά, Μιχάλης Κατζουράκης, Νίκος Κεσσανλής, Πέγκυ Κλιάφα, Νίκος Μακαρούνας, Σταύρος Μπονάτσος, Γιάννης Μπουτέας, Κρίτων Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Ευτύχης Πατσουράκης, Ανδρέας Σάββα, Χριστίνα Σγουρομύτη, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Άσπα Στασινοπούλου, Γιώργος Τσακίρης, Παντελής Χανδρής, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Έρση Χατζηαργυρού, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος, Αλέξανδρος Ψυχούλης.


Εγκαίνια : Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στις 19:00
Διάρκεια: 15.3.2013 - 10.4 2013
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 14:00-21:00

Τα έργα που εικονίζονται:

Σταύρου Μπονάτσου, "απ' τα κόκκαλα βγαλμένοι".
Υλικά: vivak, πολυστερίνη, μέταλλο, αντικείμενα επεξεργασμένα σε κενό + ψηφιακά τυπώματα.
Χρονολογία: 2011-2013
Διαστάσεις μεταβλητές

Άντζυς Καρατζά, "...Χωρίς λόγια"
Υλικά: μέταλλο, χαρτοπολτός, ψεύτικες γούνες, ρούχα, πολυστερίνη, pvc + ψηφιακή επεξεργασία των εικόνων από τα 200 και θέματα τέχνης, που έχουν δημοσιευτεί στους "Ερευνητές της Καθημερινής" - εδώ παρουσιάζονται μόνο οι εικόνες, χωρίς τα κείμενα του περιοδικού (γι αυτό και ο τίτλος...)
Χρονολογία: 2000-2013
Διαστάσεις: Ύψος: 2,43
Πλάτος: 1,60
Βάθος βάσης: 1,20

Χορηγός επικοινωνίας και ο Αθήνα 9.84

Keywords
Τυχαία Θέματα