Ίδιο πρωτόκολλο για Σερβία-Κόσοβο

Το πρωτόκολλο της συνάντησης των προέδρων της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα στις Βρυξέλλες θα είναι το ίδιο με εκείνο των συναντήσεων των πρωθυπουργών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι κ.κ. Νίκολιτς και Γιαχγιάγκα θα έχουν πρώτα ξεχωριστές συναντήσεις με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε κοινό δείπνο εργασίας.

Οι κ.κ. Νίκολιτς και Γιαχγιάγκα,

σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές από την ηγεσία της Σερβίας στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, θα συναντηθούν εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία.

Το πρόγραμμα και τα θέματα της συνάντησης που θα συζητηθούν δεν έχουν οριστικοποιηθεί και προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι η αναμφίβολη σημασία της, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά της σερβικής ηγεσίας τονίζουν ότι ενδέχεται να εξεταστούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που είναι επίκαιρα στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

"Θα είναι μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Τα θέματα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά υπάρχει πιθανότητα να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που είναι επίκαιρα στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας" σημείωσε.

Τη συνάντηση προετοιμάζει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Οι Βρυξέλλες, το Βελιγράδι και η Πρίστινα αναμένουν ότι από τη συνάντηση θα αποσταλεί ένα θετικό μήνυμα και ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση των δυσκολότερων θεμάτων σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων.

Πάντως ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς θεωρεί ότι τα δυσκολότερα ζητήματα στο διάλογο δεν θα επιλυθούν ούτε στο διάλογο των κ.κ. Νίκολιτς και Γιαχγιάγκα, ούτε στις συναντήσεις των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι αλλά σε διεθνή διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, η κ. Άστον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ότι η κορωνίδα θα είναι μία συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα