Ημέρα των Ωκεανών

Η 8η Ιουνίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως "Ημέρα των Ωκεανών". Ο εορτασμόςαυτός καθιερώθηκε στην ιστορική πλέον Παγκόσμια Διάσκεψη του Ρίο το1992, προτρέποντας τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις τους νααναλογιστούν, να προβληματιστούν και να διαχειριστούν βιώσιμα τομεγαλύτερο φυσικό πόρο του πλανήτη μας, τους ωκεανούς.
Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της έκτασης του πλανήτη και διαθέτουν τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, που προέρχεται από την εξέλιξη της ζωής για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Οι τεράστιες αυτές ποσότητες νερού
καθορίζουν το πλανητικό κλίμα και τις κλιματικές αλλαγές, παράγουν την μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου, και καθορίζουν τη λειτουργία των βιολογικών και χημικών κύκλων της φύσης. Ο άνθρωπος εξαρτάται απόλυτα από τη λειτουργία του οικοσυστήματος των ωκεανών, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας (αλιεία, μεταφορές, τουρισμός) βασίζεται στους ωκεανούς.

Οι κρίσιμοι για την ύπαρξή μας ωκεανοί βρίσκονται σε κίνδυνο. Η χρόνια υπεραλίευση και η υποβάθμιση των ψαρότοπων απειλεί με κατάρρευση τα τρία τέταρτα των ιχθυαποθεμάτων παγκοσμίως. Η ρύπανση απειλεί με "ασφυξία" τους ωκεανούς. Με το 80% των απορριμμάτων να προέρχεται από χερσαίες πηγές και το 20% από τα πλοία, έχουν ήδη καταγραφεί πέντε δίνες πλαστικών απορριμμάτων, με τη μεγαλύτερη να έχει εντοπιστεί στον Eιρηνικό, με έκταση διπλάσια της Γαλλίας.

    
Keywords
Τυχαία Θέματα