Ημερίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή

Ημερίδα με θέμα «Ελλάδα και Μεσογειακή Διατροφή: Καινοτόμες Δράσεις-Βέλτιστες Πρακτικές», πραγματοποιείται στην Κορώνη, την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων (3-5/6/11) για την αναγνώριση από την UNESCO της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η Κορώνη έχει οριστεί από ελληνικής πλευράς ως κοινότητα-παράδειγμα, κατά την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας,
Ισπανίας, Ιταλίας και Μαρόκου στην UNESCO.Τις εργασίες της ημερίδας θα κηρύξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εμπλεκομένων Υπουργείων και των αντίστοιχων κοινοτήτων-παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου αλλά και της Κύπρου που έχει εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον κοινό φάκελο της Μεσογειακής Διατροφής. Στο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοτήτων, επισκέψεις σε αγροτικές μονάδες και σε αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής.Τι λέει η απόφαση της UNESCO για τη Μεσογειακή ΔιατροφήΗ Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου. Σύμφωνα με την απόφαση της UNESCO, η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων, που ξεκινούν από τη γη, το αγροτικό τοπίο και φτάνουν μέχρι το τραπέζι και συμπεριλαμβάνουν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, την προετοιμασία και, ιδιαίτερα, την κατανάλωση των τροφίμων. Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται σαν ένα διατροφικό πρότυπο, που έχει παραμείνει σταθερό στο χρόνο και τον χώρο, και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, καθώς επίσης και από πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, συνοδευμένα από κρασί ή αφεψήματα, με σεβασμό πάντοτε στις θρησκευτικές επιταγές της κάθε κοινότητας. Ωστόσο, η Μεσογειακή Διατροφή (Mediterranean Diet, από την ελληνική λέξη δίαιτα=τρόπος ζωής) περιλαμβάνει κάτι ευρύτερο από τα τρόφιμα. Προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, καθώς τα κοινά γεύματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινωνικών εθίμων και γιορταστικών εκδηλώσεων. Η Μεσογειακή Διατροφή ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα σύνολο γνώσεων, τραγουδιών, γνωμικών, μύθων και θρύλων. Όλο το σύστημα έχει τις ρίζες του στο σεβασμό του εδάφους και της βιοποικιλότητας και εξασφαλίζει τη διατήρηση και ανάπτυξη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, που συνδέονται με την αλιεία και τη γεωργία στις κοινότητες της Μεσογείου, όπου η Soria στην Ισπανία, η Κορώνη στην Ελλάδα, το Cilento στην Ιταλία και το Chefchaouen στο Μαρόκο είναι παραδείγματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα