Ινδονησία: Εκλογές στην επαρχία Ατσέχ

Οι κάτοικοι της επαρχίας Άτσεχ της Ινδονησίας ψηφίζουν για την ανάδειξη κυβερνήτη σήμερα κατά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση από το 2005 όταν τερματίστηκαν οι εσωτερικές συγκρούσεις με την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Κατά τις επιθέσεις της προεκλογικής περιόδου σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, κυρίως εργάτες από άλλα τμήματα της Ινδονησίας.

Το κύμα βίας προκάλεσε φόβους για επανάληψη των συγκρούσεων στην επαρχία που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Σουμάτρα. Πέντε ήταν οι υποψήφιοι στις εκλογές,

μεταξύ των οποίων δύο πρώην ηγέτες της αφοπλισμένης σήμερα οργάνωσης "Κίνημα για ένα Ελεύθερο Άτσεχ", που υπέργραψε ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τζακάρτας πριν από επτά χρόνια μετά το τσουνάμι που έπληξε την ΝΑ Ασία και στοίχισε τη ζωή σε 170.000 ανθρώπους στο Ατσεχ.

Ο Ιρουάντι Γιουσούφ, πρώην εκπρόσωπος των ανταρτών, ο οποίος είναι υποψήφιος κυβερνήτης του Ατσεχ για μια δεύτερη θητεία, κατηγόρησε τον αντίπαλό του Ζαϊνί Αμπντάλα και το κόμμα του, Κόμμα του Ατσεχ, ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια βίας. Ο Αμπντάλα, πρώην διοικητής των ανταρτών, διέψευσε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι το κόμμα του έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ατσεχ, επιθεωρητής Ισκαντάρ Χάσαν, δήλωσε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα όταν οι κάλπες άνοιξαν σε ολόκληρη την επαρχία των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι στην ουσία μια αναμέτρηση ανάμεσα στον Γιουσούφ και τον Αμπντάλα.

Αν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, θα διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος. Αργότερα σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την αποκαλούμενη γρήγορη καταμέτρηση, αλλά το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Η Ατσεχ είναι η μόνη επαρχία στην Ινδονησία όπου επιτρέπεται η επιβολή μιας μορφής ισλαμικού νόμου στο πλαίσιο ενός σχεδίου αυτονομίας που παραχωρήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα