Ιορδανία εναντίον επέμβασης στη Συρία

Η ιορδανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής τους δύναμης στην Ιορδανία και την προειδοποίηση του σύρου προέδρου για εξάπλωση της σύγκρουσης στη γειτονική χώρα.

"Η θέση μας όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία δεν άλλαξε. Είμαστε πάντα αντίθετοι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ζητούμε άμεσα μια πολιτική λύση

για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία", είπε ο υπουργός Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Μομάνι.

Σε συνέντευξη στο επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια που μεταδόθηκε χθες ο Ασαντ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη χώρα του μπορεί να εξαπλωθεί στη γειτονική Ιορδανία, την οποία κατηγορεί ότι εκπαιδεύει τους αντάρτες μαχητές και διευκολύνει την είσοδο χιλιάδων μεταξύ αυτών στη Συρία.

"Η φωτιά δεν θα σταματήσει στα σύνορά μας. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ιορδανία εκτίθεται στην κρίση όπως και η Συρία", είπε ενώ στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωνε την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ιορδανία, η οποία θα αριθμεί τουλάχιστον 200 άνδρες.

"Επί του παρόντος δεν θα σχολιάσουμε τις δηλώσεις του προέδρου Ασαντ ώστε να αποφύγουμε κάθε πολιτικό επακόλουθο ή συνέπειες στην ασφάλεια. Εξετάζουμε την κατάσταση", είπε ο Μομάνι.

Η Ουάσινγκτον ανέπτυξε ήδη τον Οκτώβριο περί τους 150 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στην Ιορδανία. Το Πεντάγωνο είχε διευκρινίσει τότε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα βοηθήσουν κυρίως στην εγκατάσταση στρατιωτικής διοίκησης η οποία θα ηγείται των σχετικών επιχειρήσεων στη Συρία.

"Αυτό αποτελεί μέρος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιορδανίας, είπε ο Μομάνι. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι στην Ιορδανία "για να ενισχύσουν τις ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις απέναντι στην κατάσταση στη Συρία που επιδεινώνεται", πρόσθεσε.

Η Ιορδανία, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλώνει ότι θα δεχτεί τουλάχιστον 500.000 σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Νσουρ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η επίδραση του πολέμου στη Συρία συνιστά απειλή για την ασφάλεια του βασιλείου και ότι η Ιορδανία ενδέχεται να ζητήσει τη βοήθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα