Ιορδανία: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Ένας άνθρωπος έχασε σήμερα τη ζωή του στις ταραχές που ξέσπασαν στην Ιορδανία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει εκ νέου τις τιμές των καυσίμων, καθώς επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές φτωχές πόλεις στο χασεμιτικό βασίλειο, είπαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους χθες βράδυ για να διαμαρτυρηθούν αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνονται οι τιμές της βενζίνης, του αερίου για μαγείρεμα και του φυσικού αερίου θέρμανσης. Στα επεισόδια που ακολούθησαν δρόμοι αποκλείστηκαν, κυβερνητικά κτίρια κάηκαν και

καταστήματα λεηλατήθηκαν στις πόλεις Μάαν, Ταφίλεχ και Κάρακ.

Ο διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιορδανίας, της Ιρμπίντ, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία είπε πως απώθησε "οπλισμένους" διαδηλωτές, αλλά ο πατέρας του νεκρού είπε ότι ο γιος του ήταν άοπλος και "δεν επιτέθηκε" στους αστυνομικούς.

Μετά το ξέσπασμα των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης σημειώνονται αρκετά συχνά διαδηλώσεις εμπνεόμενες από εκείνες στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και άλλες χώρες. Πάντως στην πλειονότητά τους οι διαδηλώσεις ως σήμερα ήταν ειρηνικές και οι αρχές απέφευγαν τη χρήση όπλων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του μονάρχη Αμπντάλα Β', όμως αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λαϊκή εξέγερση εναντίον του.

Η μοναρχία αυτοπροβάλλεται ως εγγυητής της σταθερότητας και αποπειράται να εξισορροπεί τα συμφέροντα των φυλών που κατοικούν ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού και της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας, που είναι παλαιστινιακής καταγωγής.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών καταδίωξαν δεκάδες νεαρούς που πέταξαν πέτρες στην διάρκεια της νύχτας στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας Αμάν, αφού η αστυνομία απέτρεψε την προσπάθεια Αδελφών Μουσουλμάνων και μελών των φυλών να διαδηλώσουν εκεί.

Ισλαμιστές και νεολαιίστικες οργανώσεις αποπειράθηκαν να διαδηλώσουν και το απόγευμα στο Αμάν, για δεύτερη ημέρα, κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι περισσότερες ταραχές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου ζουν φυλές.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντάλα Ενσούρ υποστήριξε ότι η κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στα καύσιμα, η οποία ανερχόταν σε τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια το χρόνο, ήταν αναπόφευκτη για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας της χώρας εξαιτίας του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος, που αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. δολάρια.

Οι ισλαμιστές, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις αύριο μετά τις προσευχές.

"Η χώρα έχει ξεσηκωθεί από το βορρά ως το νότο και αυτό το επίπεδο της έντασης στο λαό δεν έχει προηγούμενο", δήλωσε ο Μουράντ Αντάιλαχ, μέλος του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης, της πολιτικής πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η Ιορδανία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ με τα πιο μεγάλα χερσαία σύνορα με το Ισραήλ στην περιφέρεια, δεν αν

Keywords
Τυχαία Θέματα