ΗΠΑ: Μείωση της ανεργίας το Νοέμβριο

Οι νέες εγγραφές ανέργων στους καταλόγους όσων λαμβάνουν επίδομα μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα αισθητά στις ΗΠΑ, αναστρέφοντας την πρότερη ανοδική τάση που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα "Σάντι" από την βορειοανατολική ακτογραμμή τους, ανακοινώνει σήμερα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Από την 18η έως την 24η Νοεμβρίου υποβλήθηκαν 393 χιλιάδες νέες αιτήσεις για επίδομα

ανεργίας -αφαιρουμένων των αιτήσεων για λόγους καθαρά εποχιακούς-, ή 4,5% λιγότερες σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη βδομάδα.

Την προηγούμενη βδομάδα, η μείωση των αιτήσεων ανήλθε σε 7,8%.

Η κάμψη στις αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας είναι ισχυρότερη εκείνης που προεξοφλούσε μια πλειοψηφία αναλυτών.

Έως και πριν από 15 ημέρες οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ "βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο μίας ολόκληρης επταετίας", λόγω του φαινομένου "Σάντι", το πέρασμα του οποίου έκλεισε (προσωρινά, ή ακόμα και μόνιμα) μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στα όρια της βορειοανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Παράλληλα, κατά το γ' τρίμηνο του έτους υπήρξε ορισμένη επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της ομοσπονδιακής οικονομίας που παρέμεινε συγκρατημένος πάντως, αναφέρει το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσινγκτον. Δηλαδή, από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης 2,7% ως προς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, με ετήσια αναγωγή.

Τελικά, ο ρυθμός ανάπτυξης υπερέβη 0,7% το επισήμως ανακοινωθέν ποσοστό του που ανακοινώθηκε επίσημα αλλά προκαταρκτικά, περί τα τέλη του Οκτωβρίου.

Εν προκειμένω, όμως, μια πλειοψηφία αναλυτών προεξοφλούσε ρυθμό ανάπτυξης ίσον με 2,8% και διαψεύστηκαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα