ΗΠΑ: Προκριματικές συγκρούσεις

Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων κατέφεραν πλήγματα εναντίον αλλήλων χθες, Πέμπτη, ενώ ο Νιούτ Γκίνγκριτς καταφέρθηκε εναντίον του συντονιστή του CNN σ' ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, δύο ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα, που μπορεί να κρίνουν την κούρσα για το χρίσμα.

Το δίωρο ντιμπέιτ ήρθε στο τέλος μιας από τις πιο πολυτάραχες ημέρες της εκστρατείας, στη διάρκεια της οποίας ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ

Πέρι αποσύρθηκε από την κούρσα και ένας νέος νικητής προέκυψε από τις προκριματικές (caucus) της Άιοβα που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από δύο εβδομάδες.

Η ένταση έχει αυξηθεί καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κούρσα περιορίζεται πλέον ανάμεσα στον Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει το προβάδισμα, και τον Γκίνγκριτς, ο οποίος προσβλήθηκε από μια ερώτηση για ένα προηγούμενο γάμο του που του έκανε ο συντονιστής του CNN Τζον Κινγκ και ξέσπασε.

«Πιστεύω πως η διαλυτική, φαύλη, αρνητική φύση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης δυσχεραίνει τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας», είπε ο Γκίνγκριτς. «Μου προκαλεί απέχθεια το γεγονός ότι αρχίζετε ένα προεδρικό ντιμπέιτ από ένα θέμα όπως αυτό».

Ο Κινγκ είχε ρωτήσει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρώην σύζυγό του, την Μαριάν Γκίνγκριτς, η οποία είπε στο ABC News πως ο Γκίνγκριτς της είχε ζητήσει να έχουν έναν «ανοικτό γάμο» στη δεκαετία του 1990, όταν αυτός διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Ο Γκίνγκριτς αρνήθηκε ότι της είχε ζητήσει κάτι τέτοιο.

Ο Γκίνγκριτς έχει αυξανόμενες πιθανότητες να κερδίσει τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ρόμνεϊ στη Νότια Καρολίνα και να καταφέρει πλήγμα στην προσπάθειά του να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και να είναι το Νοέμβριο ο αντίπαλος του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε πως η κούρσα στη Νότια Καρολίνα γίνεται αμφίρροπη, με τον Ρόμνεϊ να έχει το 35% των προτιμήσεων, τον Γκίνγκριτς το 23% και τον πρώην γερουσιαστή της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ το 15%.

Ο Ρόμνεϊ απέφυγε και πάλι ερωτήσεις σχετικά με τους φόρους που έχει πληρώσει, αφού πέρασε αρκετές ημέρες της εκστρατείας του προσπαθώντας να απαντήσει στις επικρίσεις ότι καταβάλλει φόρους μόλις 15%.

Ερωτηθείς αν θα έδινε στη δημοσιότητα φορολογικές δηλώσεις του πολλών ετών, ο Ρόμεϊ απάντησε: «Ίσως». Η απάντησή του προκάλεσε τις αποδοκιμασίες του κοινού στη γραφική παραλιακή πόλη του Τσάρλεστον.

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει πρόβλημα στο φαβορί, η ομάδα του Γκίνγκριτς έδωσε στη δημοσιότητα τις πιο πρόσφατες φορολογικές δηλώσεις του υποψηφίου της μια ώρα μετά την έναρξη του ντιμπέιτ, υπενθυμίζοντας πως ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμνεϊ δεν έχει ακόμη δώσει τις δικές του.

Ο Ρόμνεϊ θα κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην κούρσα αν κερδίσει αύριο, Σάββατο, μετά τη νίκη του στο Νιου Χαμσάιρ στις 10 Ιανουαρίου και την παραλίγο νίκη του στην Άιοβα στις 3 Ιανουαρίου.

Όμως ξαφνικά φαίνεται ότι μπορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα