ΗΠΑ: Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο, αφού οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία που θα θέσει ξανά σε λειτουργία τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που έχουν παραλύσει.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner είπε στους

δημοσιογράφους πως ο Obama επανέλαβε πως δεν θα διαπραγματευτεί για το shutdown και το ανώτατο όριο δανεισμού.

"Έχουμε μια διαιρεμένη κυβέρνηση", παραδέχτηκε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του Κογκρέσου μετέβησαν στον Λευκό Οίκο μετά από πρόσκληση του ίδιου του Obama, προκειμένου να συζητήσουν τη μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και την επαπειλούμενη κρίση για το ανώτατο όριο δανεισμού.

Η συνάντηση ξεκίνησε μετά τις 00:30, ώρα Ελλάδος και ήταν η πρώτη φορά που και οι τέσσερις ηγέτες βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο από την έναρξη του shutdown στις ΗΠΑ.

Η πρόσκληση εστάλη -και έγινε αποδεκτή- στον εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων John Boehner, την επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Nancy Pelosi, τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Harry Reid και τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell.

Ακριβώς πριν τη συνάντηση ο Obama είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους για τον προϋπολογισμό εάν δεν "ανοίξουν" ξανά την κυβέρνηση και δεν αυξήσουν το "ταβάνι" του χρέους χωρίς όρους.

Η υποχώρηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών προτού περάσουν αυτά τα δύο μέτρα, θα καταφέρει μόνο να αυξήσει τις πιέσεις για περαιτέρω παραχωρήσεις, τόνισε. Σημείωσε δε πως το μέτρο επαναλειτουργίας της κυβέρνησης θα έχει διάρκεια δύο μηνών, μετά το πέρας των οποίων μπορεί να γίνουν και νέα αιτήματα.

Διαβάστε ακόμη:

*Obama: Δηλώνει εξοργισμένος με το shutdown

Keywords
Τυχαία Θέματα