Ήπιες απώλειες στο ταμπλό της Wall

Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη μετά την πρωτοφανή απόφαση να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου και οι καταθέτες των τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου
ύψους 10 δισ. ευρώ να συνοδεύεται από μια πρωτοφανή εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις, με την επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και 6,75% για ποσά κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται απώλειες σε καταθέτες στην Ευρωζώνη.

Η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να συμπεριλάβουν στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου την φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια άνευ προηγουμένου κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες στη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Όπως σχολιάζουν η απόφαση για την Κύπρο αποτελεί σοβαρό "πλήγμα" στην εμπιστοσύνη απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Για τους επενδυτές των αμερικανικών αγορών, η υπόθεση της Κύπρου παρείχε μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών "κλειδώνοντας" τα κέρδη τους μετά το παρατεταμένο ράλι της περασμένης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι με τις σημερινές απώλειες η αμερικανική αγορά συμπλήρωσε δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις μετά το κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά την περασμένη Πέμπτ

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα