Ιρλανδία: Δεύτερη παραίτηση στη κυβέρνηση

Ο υφυπουργός για τη Στέγαση της Ιρλανδίας, Ουΐλι Πενρόζ, του Εργατικού κόμματος, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή την άνοιξη θα κλείσει το στρατόπεδο Μιούλινγκαρ, στην εκλογική περιφέρειά του, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας. Πάντως η εξέλιξη θίγει ελαφρά μόνον την κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (αυτή στο 166μελές κοινοβούλιο είναι, πλέον, 28 εδρών).

Στην Ιρλανδία ο κυβερνητικός συνασπισμός ήλθε στην εξουσία τον Φεβρουάριο μετά τον θυμό των εκλογέων για την οικονομική διαχείριση απο την προηγούμενη κυβέρνηση, που οδήγησε τελικά στο δανεισμό

της χώρας απο την ΕΚΤ, την ΕΕ το ΔΝΤ.

"Κατανοώ την ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων απο την κυβέρνηση απέναντι σε τέτοια οικονομική κατάσταση, όμως το στρατόπεδο Μιούλινγκαρ δεν πρέπει να κλείσει", δήλωσε ο παραιτηθείς υπουργός.

Τον Ιούλιο, παραιτήθηκε υπουργός του κόμματος Fine Gael, επειδή καταψήφισε τις προωθούμενες απο την κυβέρνηση περικοπές στα ιρλανδικά νοσοκομεία.

Η Τερέζα Ρέιντι, λέκτορας στη Σχολή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστημιακό Κολέγιο Κορκ, τόνισε ότι "το αποτέλεσμα της παραίτησης του Πενρόζ δεν θα είναι σημαντικό, επειδή αυτή η παραίτηση προεξοφλήθηκε για αρκετό χρόνο, άρα δεν θα έχει σημαντικό αποσταθεροποιητικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε έναν αριθμό κυβερνητικών στελεχών να παραιτείται για ένα θέμα, που θα πρέπει επίσης να έχει εμβέλεια που να ξεπερνά μια απλή εκλογική περιφέρεια, ώστε αυτό το θέμα να έχει μια σημαντική επίπτωση" στην πολιτική ζωή.

Πάντως, η λέκτορας Ρέιντι εξέφρασε τη λύπη της "επειδή μερικοί βουλευτές δεν αναλογίζονται πόσο τεράστιες είναι οι προσαρμογές" στο δημόσιο βίο "που θα πρέπει να γίνουν μέσα στην τετραετή θητεία του κοινοβουλίου" με την παρούσα σύνθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα