Ισημερινός: Πορεία ιθαγενών

Η μεγαλύτερη οργάνωση ιθαγενών στον Ισημερινό πρόκειται να αρχίσει σήμερα μια πορεία που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα καταλήξει στην πρωτεύουσα Κίτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα σε ό,τι αφορά τη γη και το νερό, λιγότερο από ένα χρόνο πριν να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Η Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνικοτήτων του

Ισημερινού (Conaie), η οποία αρχικά είχε υποστηρίξει τον Κορέα, τον μέμφεται τα τελευταία χρόνια ότι εφαρμόζει ένα συγκαλυμμένο «νεοφιλεύθερο» πρόγραμμα, και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Η πορεία 700 χιλιομέτρων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα από την κοινότητα Ελ Πάνγκι, στην επαρχία Σαμόρα Τσιντσίπε, στον Αμαζόνιο, και να καταλήξει την 22α Μαρτίου στην πρωτεύουσα Κίτο.

Είναι μια «πορεία για το νερό, για τη ζωή και για την αξιοπρέπεια των λαών» της χώρας, είπε χθες σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουμπέρτο Τσολάνγκο, πρόεδρος της Conaie, ο οποίος ζήτησε ένα νόμο για την αναδιανομή της γης και να σταματήσει η εκμετάλλευση ορυχείων σε μεγάλη κλίμακα. Είπε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Κορέα «παραβιάζει» το Σύνταγμα που είχε προωθήσει η ίδια.

Η Conaie καλεί επίσης να καθαιρεθούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και να αποσυρθούν ορισμένα φορολογικά μέτρα.

Ο Κορέα έχει κατηγορήσει την Conaie ότι συμβάλει στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του, ενώ πρόσθεσε ότι «τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την επανάστασή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα