«Ιστορικό το "ναι" στα νέα μέτρα»

Ιστορικής σημασίας για τη χώρα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ψήφιση από τη Βουλή του οικονομικού προγράμματος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ψήφιση του οικονομικού προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκριση του προγράμματος από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
για την πολιτική έγκριση της διαδικασίας του PSI και επίσης για την προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης».

Τόνισε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να γίνουν πολλά και κρίσιμα βήματα «έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση».

Γι αυτόν το λόγο, όπως είπε, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουτρουμάνης ξεκίνησαν ήδη από χθες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος, που πρέπει να υλοποιηθούν. Χωρίς αυτές τις ενέργειες, υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος, δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα και για την έγκριση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου διεξαγόταν, παράλληλα και η συνεδρίαση του Eurogroup-Working Group, το οποίο προετοιμάζει το έργο για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Γι αυτό, όπως τόνισε «πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα».

Επίσης ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ότι έκανε αποδεκτές τις πέντε από τις έξι παραιτήσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών και ότι ζήτησε από τον κ. Βορίδη να παραμείνει στη θέση του.

Ειδικότερα, εκτός κυβέρνησης είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γ. Γεωργίου, και τρεις υφυπουργοί, ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτσούκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αστ. Ροντούλης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Κυριακής, τα οποία χαρακτήρισε θλιβερά και απαράδεκτα και για τα οποία είχε συνεργασία με τον κ. Παπουτσή. Επίσης ανέφερε: «Αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες και γενικότερα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα