Ιταλία: Κρίσιμες ώρες για την κεντροαριστερά

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους Πιερλουίτζι Μπερσάνι -γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος- και Ματτέο Ρέντσι -δήμαρχο της Φλωρεντίας- που διεκδικούν, σήμερα, το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της Κεντροαριστεράς.

Οι προοδευτικοί ψηφοφόροι εκφράζουν την προτίμησή τους από τις οκτώ το πρωί και οι κάλπες πρόκειται να παραμείνουν ανοικτές έως και τις οκτώ το βράδυ.

Στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, ο Μπερσάνι είχε λάβει ποσοστό 44,9% και ο Ρέντσι 35,5%.

Είναι σαφές ότι ο γραμματέας των Δημοκρατικών διατηρεί το προβάδισμά του, από τη στιγμή, μάλιστα, που και η επικεφαλής

του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του Cgil, Σουζάννα Καμούσσο, δήλωσε ανοικτά ότι τον στηρίζει και ότι «μια τυχόν υπερίσχυση του Ρέντσι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον χώρο της εργασίας».

Το δε αίτημα τουδημάρχου της Φλωρεντίας να ψηφίσουν και οι πολίτες που δεν προσήλθαν στις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο, φαίνεται πως στη μεγάλη πλειονότητα τωνψηφοφόρων δεν έπιασε τόπο. Σε σύνολο εκατό χιλιάδων νέων αιτήσεων, θεωρήθηκαν έγκυρες μόνον επτά χιλιάδες.

Βάσει του σχετικού κανονισμού, η απευθείας συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αυτής της εκλογικής διαδικασίας, μπορεί να επιτραπεί μόνον αν ο αιτών δηλώσει ότι στις 25 Νοεμβρίου δεν ψήφισε λόγω σοβαρού και αποδεδειγμένου προβλήματος.

«Εργασία, πάταξη της φοροδιαφυγής, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι ο πυρήνας των εξαγγελιών του Μπερσάνι. Σε αυτά ο 37χρονος Ρέντσι απαντά με«επιβράβευση της αξίας, στήριξη των οικογενειών, μείωση της γραφειοκρατίας».

«Να είστε σίγουροι ότι αν χάσω, δεν πρόκειται νακάνω λόγο για κανενός είδους νοθεία. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα στηρίξω δυναμικά τον υποψήφιο πρωθυπουργό μας» δήλωσε ο Ματτέο Ρέντσι, οοποίος, χθες, κάλεσε τον ανθυποψήφιό του «να πιουν μαζί έναν καφέ» για φιλική συζήτηση.

«Πρόκειται για μιας μορφής δημοψήφισμα σχετικά με το τι σημαίνει πλέον ο όρος Αριστερά» σημειώνει η εφημερίδα «ΚορριέρεΝτελλα Σέρα» και διευκρινίζει: «Ο Μπερσάνι είναι πιθανό να κερδίσει διατηρώντας έτσι μεγάλο μέρος της παράδοσης. Αλλά θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και σε όσους θεωρούν ότι η παράδοση αυτή χρήζει σημαντικής ανανέωσης».

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα