Ιταλοϊνδική κρίση

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις διμερείς τους σχέσεις, αν η Ρώμη δεν στείλει στην Ινδία τους δύο ιταλούς ναύτες που διώκονται γιατί σκότωσαν δύο ινδούς ψαράδες θεωρώντας ότι ήταν πειρατές, το Φεβρουάριο του 2012.

Ο Σινγκ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η κυβέρνησή του είχε ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να "τηρήσουν τις εγγυήσεις", σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες θα επέστρεφαν στην Ινδία μετά την άδεια που έλαβαν να γυρίσουν στη χώρα τους για τις βουλευτικές εκλογές

στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πιθανή απέλαση του πρεσβευτή της Ιταλίας από την Ινδία.

Οι Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε επέστρεψαν στην Ιταλία στις 23 Φεβρουαρίου, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας να επιτραπεί στους δύο ναύτες να επιστρέψουν στη χώρα τους για ένα μήνα με την ευκαιρία των εκλογών, καθώς η Ιταλία δεν επιτρέπει την ψήφο μέσω ταχυδρομείου.

Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι "με δεδομένη τη διάσταση των θέσεων μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με τη δίωξη των δύο ιταλών πολιτών, οι δύο ναύτες δεν θα επιστρέψουν στην Ινδία στο τέλος της άδειας που τούς έχει δοθεί".

Η απόφαση προκάλεσε οργή στην Ινδία, όπου κόμμα της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι η Ρώμη θεωρεί την Ινδία "μπανανία".

Οι δύο στρατιώτες, επιφορτισμένοι με την ασφάλεια ιταλικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, διώκονται από την ινδική δικαιοσύνη γιατί σκότωσαν δύο ψαράδες ανοικτά των ακτών της Κεράλα, στην νοτιοδυτική Ινδία, στις 15 Φεβρουαρίου του 2012.

Εκτοτε η υπόθεση έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις Νέου Δελχί και Ρώμης, η οποία θεωρεί ότι η περίπτωση των δύο ναυτών δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της ινδικής δικαιοσύνης, καθώς το περιστατικό σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα