Καινούριος Χάρι Χόλε

Μα, επιτέλους, τι γράφει αυτός ο Τζο Νέσμπο, ο Νορβηγός της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο τόσο διάσημος όσο και ο πρωταγωνιστής των ιστοριών του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, ώστε τα βιβλία του να ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 23 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, να κυκλοφορούν σε 40 χώρες του πλανήτη και να έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία διεθνώς όπως The Riverton Prize, Glass Key, Bookseller, ενώ στο Όσλο έχει δεχθεί τις υψηλότερες διακρίσεις της χώρας του;

Το καινούργιο του ογκώδες δημιούργημα των 696

με τον μονολεκτικό τίτλο «Αστυνομία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη, συνιστά την απάντηση στη απορία, καθώς πρόκειται για ένα πεζογραφικό αφήγημα που, με επίκεντρο το φόνο, προσφέρει την... τρομακτική απόλαυση του κειμένου. Η επιτυχία του συγγραφέα είναι μια αρχικά ήρεμη διήγηση που εκτινάσσεται σε ανατροπή. Ένας συνδυασμός κινηματογραφικής εναλλαγής αργόσυρτων πλάνων αλλά και αιφνιδιαστικής εξέλιξης - σοκ.

Και στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα η ανάπτυξη της υπόθεσης δημιουργεί μια γοητευτική λογοτεχνία «άγχους». Διότι, που πάμε όταν η Αστυνομία, ο θεσμός ασφάλειας του πολίτη, δεν νοιώθει ασφαλής; Τι συμβαίνει στην περίπτωση που οι εξ επαγγέλματος ερευνητές της Πολιτείας σηκώνουν τα χέρια; Πως είναι δυνατόν η Αστυνομία να βρίσκεται στο στόχαστρο ενός εγκληματία; Πώς να συγκρατήσεις τον τρόμο των πολιτών του Όσλο, καθώς ζουν σε μια πόλη όπου ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους και δολοφονεί αστυνομικούς σε χώρους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν;

Ο μυθιστοριογράφος μας παρουσιάζει ως λυτρωτή τον αντιφατικό ντετέκτιβ Χάρι, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις έρευνες για τα μεγάλα εγκλήματα των τελευταίων χρόνων. Τα διθυραμβικά σχόλια κορυφαίων αγγλοσαξονικών εφημερίδων είναι χαρακτηριστικά της αναγνωστικής τρέλας Νέσμπο.

Sunday Express: «Ο Νέσμπο κατάφερε να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη ιστορία που θα σας πάρει το μυαλό. Το πώς κορυφώνει το σασπένς θα διδάσκεται στο μέλλον σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Είναι ο βασιλιάς της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας».

Sunday Mirror: «Δεν υπάρχουν πιο συναρπαστικά, πιο έντονα, πιο σκοτεινά αστυνομικά θρίλερ στη σκανδιναβική σχολή από τα βιβλία της σειράς Χάρι Χόλε. Αυτή η δέκατη περιπέτεια του Χάρι είναι το καλύτερο βιβλίο».

Boston Globe: «Διαφθορά, ναρκωτικά, σωφρονιστική πολιτική και ανορθόδοξες μέθοδοι της αστυνομίας μπλέκονται με ακραίες συμπεριφορές, κάνοντας τη ανάγνωση να μοιάζει με το τρενάκι του τρόμου».

Το παρακάτω απόσπασμα από τον πρόλογο του νέου του έργου είναι παραστατικό του τρόπου με τον οποίο ο μυθιστοριογράφος βάζει τον αναγνώστη στην υπόθεση, δείχνοντας το πολυσυζητημένο στυλ γραφής του, που, πάντως, δεν είναι και πρωτοφανές:

«Κοιμόταν εκεί μέσα, πίσω από την πόρτα. Το εσωτερικό του γωνιακού ντουλαπιού μύριζε παλιό ξύλο, υπολείμματα μπαρουτιού και λάδι όπλου. Όταν ο ήλιος έμπαινε στο δωμάτιο από το παράθυρο, μια αχτίδα, σε σχήμα κλεψύδρας, τρύπωνε από την κλειδαρότρυπα μέσα στο ντουλάπι και, αν ο ήλιος βρισκόταν ακριβώς στη σωστή γωνία, έπεφτε στο όπλο που κείτονταν στη μέση του ραφιού, κάνοντας το να λάμπει αχνά. Το πιστόλι ήταν ένα ρωσικό Οντέσα, αντίγραφο του διασημότερου περίστροφου Στέτσκιν. Το όπλο είχε ζήσει νομαδικά: είχε ταξιδέψει με τους Κοζάκους από τη Λιθουανία στη Σιβηρία, είχε μεταφερθεί σε διάφορα αρχηγεία των Ούρκα στη νότια Σιβηρία, είχε βρεθεί στην κατοχή ενός ατμάν -κοζάκου αρχηγού- που σκοτώθηκε από την αστυνομία με τον Οντέσα του στο χέρι, πριν καταλήξει στο σπίτι ενός συλλέκτη όπλων που υπηρετούσε ως διευθυντής φυλακών στο Νίζνι Ταγκίλ. Εντέλει, το άσχημο, γωνιώδες, αυτόματο όπλο είχε εισαχθεί στη Νορβηγία από τον Ρούντολφ Ασάγιεφ, που, πριν χαθούν τα ίχνη του, μονοπωλούσε το εμπόριο ναρκωτικών στο Όσλο, μ' ένα οπιούχο που άκουγε στο όνομα βιολίνη και έμοιαζε με ηρωίνη. Το όπλο βρισκόταν ακόμη στην ίδια πόλη, και συγκεκριμένα στο σπίτι της Ράκελ Φάουκε. Ο γεμιστήρας του Οντέσα έπαιρνε είκοσι σφαίρες 9x18 mm Μακάροφ και μπορούσε να πυροβολήσει μεμονωμένα ή κατά ριπάς. Στον γεμιστήρα υπήρχαν τώρα δώδεκα σφαίρες. Από τις υπόλοιπες, τρεις είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον αλβανών Κοσοβάρων, ανταγωνιστών στο εμπόριο ναρκωτικών. Μόνο μία είχε βρει στόχο. Οι επόμενες δύο είχαν σκοτώσει τον Γκούστο Χάνσεν, ένα νεαρό βαποράκι που είχε υπεξαιρέσει τα λεφτά και τα ναρκωτικά του Ασάγιεφ. Όμως το όπλο μύριζε ακόμη μπαρούτι από τις τρεις τελευταίες σφαίρες. Αυτές είχαν βρει στο κεφάλι και στο στήθος τον πρώην αστυνομικό Χάρι Χόλε κατά τη διάρκεια της έρευνας του για τη δολοφονία του Γκούστο Χάνσεν. Ο τόπος του εγκλήματος και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο ίδιος».

Όχι. Δεν είναι μια λογοτεχνία αίματος, αλλά μια λογο- τεχνική της έρευνας και της έκπληξης. Δεν υπάρχει πιστολίδι, αλλά μυστήριο που οδηγεί στη λύση. Ο 54χρονος Νέσμπο δεν είναι ο μοναδικός, αλλά δεν είναι και σαν τους άλλους. Δουλεύοντας ως ελεύθερα συνεργαζόμενος δημοσιογράφος στο Όσλο εργάσθηκε και ως χρηματιστής, ώσπου καταξιώθηκε εμπορικά με τα βιβλία του, θεσπίζοντας το «Ίδρυμα Χάρι Χόλε» για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στα παιδιά του Τρίτου Κόσμου από τα ευπώλητα. Έτσι, ο περιστασιακός αλκοολικός Χάρι, αλλά δαιμόνιος ερευνητής, χρηματοδοτεί την εξάλειψη της αμάθειας.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης και τα εξής 9 βιβλία της σειράς Νέσμπο (Στα Νορβηγικά προφέρεται Γιου Νέσμπε): «Ο κοκκινομάλλης», «Νέμεσις», «Το αστέρι του διαβόλου», «Ο λυτρωτής», «Ο χιονάνθρωπος», «Η λεοπάρδαλη», «Η νυχτερίδα», «Ο φαντομάς», «Κυνηγοί κεφαλών». Μέσα στο 2014-15 θα κυκλοφορήσουν επίσης άλλα δύο, «Οι κατσαρίδες» και το «Νέο μυθιστόρημα».

Μιλάμε για Νέσμπο-μανία. Που άλλους κουράζει και άλλους τρελαίνει...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
χαρι χολε
Τυχαία Θέματα