Κάλεσμα Ομπάμα στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα το Κογκρέσο ότι μια ενδεχόμενη άρνησή του να επαναπροσδιορίσει προς τα πάνω τον ερχόμενο μήνα το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού θα ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε "οικονομικό χάος".

Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξηςΤύπου που περιστράφηκε κυρίως σε οικονομικά ζητήματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται αυτή τη χρονική στιγμή στην αφετηρία ενός "καλού έτους"-με την προϋπόθεσή όμως ότι αυτό δεν θα το αλλάξουν οιπολιτικοί στην Ουάσινγκτον.

Ο

Ομπάμα τόνισε ότι μια ενδεχόμενη άρνηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο να συνεργαστούν στον επαναπροσδιορισμό του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού προς ταπάνω θα προκαλέσει στάση πληρωμών.

Στην περίπτωση αυτήν η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει τα κοινωνικά επιδόματα για διάφορες κατηγορίες πολιτών, ηλικιωμένων, ανέργων και άλλων, ενώ είναι πολύ πιθανό η οικονομία να ολισθήσει σε ύφεση, είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

"Θα πρόκειται για έναν αυτοτραυματισμό της οικονομίας μας", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιχειρηματολόγησεότι ο ίδιος συναίνεσε σε πολλές περικοπές ομοσπονδιακών δαπανών σε αναζήτηση συμβιβασμού, επισημαίνοντας πως είναι ίσως η ώρα να αναθεωρηθεί συνολικά ο φορολογικός κώδικας, κατά τρόπο ώστε να αποκλειστούν στο μέλλον οι εξαιρέσεις από τη φορολογία, κάποιες άλλες "αδέξιες" φορολογικές ρυθμίσεις και, αντ' αυτών, να θεσπιστεί φορολογικόπλαίσιο ικανό να οδηγήσει εν καιρώ σε μια ισόρροπη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η αμερικανική οικονομία θα πληγεί και στην περίπτωση που παραταθεί στην Ουάσινγκτον το αδιέξοδο για τον επαναπροσδιορισμό του ομοσπονδιακού χρέους προς τα πάνω και η κυβέρνηση αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών. "Ευελπιστώ να πρυτανεύσει ο κοινός νους".

Θεώρησε παρά ταύτα "πιθανό" η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει τον επαναπροσδιορισμό του ορίου ομοσπονδιακού χρέους προς τα πάνω.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα