Καμία παραχώρηση για ελάφρυνση του χρέους

Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να επιδιώξει από τους ευρωπαίους εταίρους της να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση για ελάφρυνση του χρέους της προκειμένου να καταστήσουν ‘πιο εύπεπτο' το δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λουσίντα Κρέιτον.

Ερωτηθείσα τηλεφωνικά από το πρακτορείο Ρόιτερς, εάν η Ιρλανδία θα ζητήσει παραχωρήσεις όσον αφορά την βοήθεια για την έξοδο από το χρηματοοικονομικό αδιέξοδο

που την έχει οδηγήσει η κατάρρευση του τραπεζικού της τομέα, η Κρέιτον τόνισε πως τα δύο αυτά ζητήματα δεν θα πρέπει να συνδέονται.

«Αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζουμε παιγνίδια», τόνισε.

«Για ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να ορθωθούμε και να διεκδικήσουμε να συνδεθεί το χρέος της Ιρλανδίας και το σύμφωνο λέμε πως αυτό είναι λάθος», προσέθεσε στην τηλεφωνική της συνέντευξη η Κρέιτον.

«Έχουμε διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δε φείδεται καμμίας προσπάθειας για την αναδιαπραγμάτευση των ομολογιών της Anglo Irish Bank, αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα και επ' ουδενί θα πρέπει να συνδέεται με το σύμφωνο».

Η Κρέιτον τόνισε πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα (αρνητικά στο αποτέλεσμά τους) δημοψηφίσματα στη χώρα για την ΕΕ, στα οποία δόθηκε ξανά στο Δουβλίνο μία δεύτερη ευκαιρία, η Ιρλανδία τώρα θα έχει μόνον μία ευκαιρία και πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα πορευθεί μπροστά χωρίς τη χώρα αυτή εάν οι πολίτες της ξαναψηφίσουν ‘όχι'.

Η ίδια τόνισε πως το νέο Σύμφωνο έχει ρυθμισθεί να τεθεί εν ισχύι αμέσως μόλις το επικυρώσουν 12 κράτη μέλη, επομένως η Ιρλανδία δεν είναι σε θέση να εκμαιεύσει ευνοϊκές παραχωρήσεις σε αυτήν την συγκυρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα