«Καταλάβετε το Όκλαντ»

Χιλιάδες διαδηλωτές με συνθήματα κατά της απληστίας, έκλεισαν ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των ΗΠΑ, το λιμάνι του Όκλαντ. Πορεία προς το οικονομικό κέντρο του Λος Άντζελες έκαναν οι Αμερικανοί Αγανακτισμένοι του κινήματος «καταλάβετε το Όκλαντ».

Σύμφωνα με τις Αρχές του λιμανιού στην Καλιφόρνια, οι λειτουργίες του λιμανιού σταμάτησαν.

Το κλείσιμο του λιμανιού έγινε την ημέρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι (ανάμεσά τους δάσκαλοι), κατέβηκαν στους δρόμους, απαντώντας στο κάλεσμα συνδικάτων για απεργία.

Το πλήθος σταμάτησε, επίσης, την κυκλοφορία σε διασταύρωση της πόλης, όπου την προηγούμενη εβδομάδα ένας βετεράνος τραυματίστηκε σοβαρά σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Ο Σκοτ Ολσεν, ένας 24χρονος πρώην πεζοναύτης που υπηρέτησε στο Ιράκ, δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι από αστυνομικούς, κάποιοι έκαναν λόγο για χρήση πλαστικών σφαιρών. O Όλσεν αναρρώνει σε νοσοκομείο του Όκλαντ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Όκλαντ, αν και εκτιμά ότι οι περισσότεροι έφυγαν στη συνέχεια, ενώ περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ωστόσο, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.

Οι κινητοποιήσεις του κινήματος Occupy Wall Street συνεχίστηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Στη Φιλαδέλφεια η αστυνομία συνέλαβε εννέα διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην εταιρεία Comcast. Στη Νέα Υόρκη, περίπου 100 βετεράνοι πραγματοποίησαν πορεία, φορώντας τις στολές τους και σταμάτησαν μπροστά στο κτίριο του χρηματιστηρίου. Στη Βοστόνη πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές και εργαζόμενοι.

Στόχος της απεργίας είναι να διακοπούν οι εμπορικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα εκείνες των τραπεζών και άλλων συμβόλων του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου. Τα τοπικά συνδικάτα, αν και τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν ότι οι συμβάσεις τους δεν τους επιτρέπουν να ανακηρύξουν επίσημη απεργία.

Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόσες επιχειρήσεις θα αποφασίσουν να συμμετέχουν στην απεργία.

Οι εικόνες αστυνομικών να εκσφενδονίζουν δακρυγόνα στους δρόμους της πόλης την περασμένη εβδομάδα στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος που επιχειρούσε να ανακαταλάβει μία αυτοσχέδια κατασκήνωση κοντά στο Δημαρχείο, εξόργισε τους διαδηλωτές που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους πιο δυναμικά.

Οι διαδηλωτές συγκρίνουν τις κινητοποιήσεις τους με τη μεγάλη απεργία στο Οκλαντ το 1946, όταν 100.000 εργαζόμενοι απέκλεισαν την πόλη για δύο ημέρες. «Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει με όποιον τρόπο μπορεί» ανέφερε ο Τσαρλς Αιντελσον, εκπρόσωπος του Συλλόγου Νοσοκόμων της Καλιφόρνια. Η Τζιν Κοέν του Εργατικού Συμβουλίου της Αλαμέντα, είπε ότι πρόκειται για γενική απεργία «στο πνεύμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα