«Καταστροφική η υπερφορολόγηση»

Καταστροφικό, πρωτίστως για τους πολίτες και στη συνέχεια για τις ίδιες τις χώρες, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, την τάση των κυβερνήσεων να υπερφολογήσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή της κρίσης.

Ο κ. Παραδιάς, ο οποίος βρίσκεται στην Πράγα για τη διάσκεψη της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων, της οποίας είναι πρόεδρος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Δέσποινα Μπαρδάκου σχετικά με την περίπτωση τουενός
εκατομμυρίου ακινήτων-φαντάσματα, στη γειτονική Ιταλία.

«Η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάποια τέτοια ευρήματα συνήθως διογκώνονται για να αποτυπωθούν στην κοινή γνώμη. Η κατάσταση στην Ιταλία από πλευράς δηλωμένων ή όχι και νόμιμων ή όχι κτισμάτων είναι περίπου παρόμοια με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Κι εξήγησε ότι, «από αυτά όλα τα κτίσματα πάρα πολλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολύ χαμηλές προσθήκες που φαίνονται από  αεροφωτογραφίες ότι δήθεν είναι καινούργια κτίρια ενώ δεν είναι. Ένα κομμάτι από αυτά δεν έχει καθόλου άδεια οικοδομής ενώ ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά έχει αλλά δεν δηλώνεται είτε σαν κατοικία, είτε σαν εξοχικό, είτε σαν ένα άλλο ακίνητο που φέρνει κάποιο εισόδημα στον ιδιοκτήτη του. Δηλαδή είναιμία σειρά από θέματα και καταστάσεις που αποτυπώθηκαν χωρίς βεβαίως όλες μαζί να έχουν το ίδιο πραγματικό μέγεθος».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο περιπτώσεις Ιταλίας-Ελλάδας είναι συγκρίσιμες, αλλά όπως είπε, «στην Ιταλία υπάρχει διαφορά μεταξύ του βορρά, από τη Ρώμη και πάνω, που είναι πιο κοντά στο νόμο και την τάξη και του νότου, ο οποίος έχει την τάση όλα αυτά τα πράγματα να μην τα λαμβάνει υπόψη του και τόσο πολύ. Στην Ελλάδα εμείς δεν έχουμε μία τέτοια διαίρεση βορρά και νότου. Ίσως έχουμε μία διαίρεση Αθήνας και τωνυπολοίπων. Πάντως είναι μία κατάσταση περίπου σαν την Ελλάδα».

Για τη χώρα μας είπε, πως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα «δεδομένου ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα ο οποίος ισχύει αυτή τη στιγμή και ο οποίος έχει παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου έχει πέσει σε μία εποχή πάρα πολύ άσχημη οικονομικά για τους πολίτες. Και αυτό το ξέρουμε πια όλοι. Το έχουμε καταλάβει. Δηλαδή οι πολίτες θα είχαν τη διάθεση να δηλώσουν κάποιες επεκτάσεις κτιρίων αλλά και κάποια κτίρια κυρίως στην επαρχία που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια και να πληρώσουν κάποιο ποσό το οποίο όμως να μπορούν να το πληρώσουν. Σήμερα στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολο αυτό το πράγμα για αυτό το λόγο πολύ φοβάμαι ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα θα πρέπει να παραταθεί όχι μία ακόμη αλλά πολύ περισσότερες φορές».
Keywords
Τυχαία Θέματα