Καταβαράθρωση ΦΠΑ, πάνω οι φόροι από εισόδημα, ακίνητα

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να αυξάνει συνεχώς τη φορολογία εισοδήματος και κατοχής ακινήτων, ωστόσο χάνει ολοένα και περισσότερα έσοδα από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των κρατικών εσόδων τον Ιανουάριο καθώς ενώ αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων, παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία αναλυτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο ήταν μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το στόχο

του φετινού προϋπολογισμού και κατά 16% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ειδικότερα, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο ήταν να εισπραχθούν 4,357 δισ. ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν 4,052 δισ. ευρώ (δηλαδή 305 εκατ. ευρώ λιγότερα).

Αν η σύγκριση γίνει με τον Ιανουάριο του 2012 τότε το οικονομικό επιτελείο έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας. Πέρυσι τον πρώτο μήνα του έτους είχαν εισπραχθεί 4,82 δισ. ευρώ, δηλαδή τον αντίστοιχο φετινό μήνα παρουσιάστηκε μείωση 772 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υστέρηση των εισπράξεων του δημοσίου από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στη μεγάλη ύφεση της οικονομίας, στην έξαρση της φοροδιαφυγής και στη συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος και τα ακίνητα αυξήθηκαν κατά 10%.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η κατάσταση στο δημόσιο ταμείο θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες καθώς προσδοκούν σημαντική αύξηση των εσόδων από την νέα παρακράτηση φόρου εισοδήματος αλλά και τις εισπράξεις από τους φόρους ακινήτων. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 (δυο δόσεις), το 2011 και το 2012. Επίσης εκκρεμεί η είσπραξη τριών δόσεων του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και η πληρωμή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων η οποία τοποθετείται χρονικά στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Η απογοητευτική πορεία των κρατικών εσόδων τον Ιανουάριο έχει προκαλέσει κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τις μεγαλύτερες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες) της χώρας. Ειδικότερα, θα επισκεφθεί τις δέκα μεγαλύτερες ΔΟΥ της Αττικής, οι οποίες συνολικά αποφέρουν άνω του 50% των εσόδων της χώρας και μεγάλες ΔΟΥ της Περιφέρειας, σε Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ρόδο. Κατά τις επισκέψεις ο νέος γραμματέας θα θέσει τους στόχους και τα κριτήρια βάσει των οποίων οι διευθυντές των εφοριών θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα