Κατεβάζουν ρολά οι δήμοι αντιδρώντας στην κινητικότητα

«Λουκέτο» σε όλους τους δήμους τη Δευτέρα με εξαίρεση τις κοινωνικές και προνοιακές δομές, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, είπε ο Κ. Ασκούνης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καθώς έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.

Κατά τον κ. Ασκούνη η συμφωνία με την τρόϊκα προβλέπει να τεθούν σε κινητικότητα

2.400 εργαζόμενοι από τους δήμους, 2.000 από το υπουργείο Παιδείας και 50 υπάλληλοι από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όλα αυτά με ορίζοντα εφαρμογής μόλις λίγων ημερών, έως το τέλος αυτού του μήνα.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι δήμοι «χρεώνονται» με το 50% του προγράμματος κινητικότητας, καθώς το επόμενο δίμηνο θα έχει και συνέχεια: 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, που προγραμματίζεται να μετακινηθούν το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Με την πρόταση του Κ. Ασκούνη συμφώνησε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, που ηγείται των «γαλάζιων» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τοποθετήσεις δημάρχων

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ, Σ. Τζόκας και Γ. Ιωακειμίδης αντίστοιχα, υποστήριξαν ότι οι δήμαρχοι πρέπει να προσέλθουν αποφασισμένοι στη συνάντηση και σε περίπτωση, που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να κηρύξουν απεργία διαρκείας.

Κατά τον Γ. Ιωακειμίδη, η αναλογία των ΟΤΑ, για ένταξη σε κινητικότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης είναι 1.100 - 1.200 άτομα.

Όπως είπε ο ίδιος πρέπει «να ψάξουμε να τα βρούμε αυτά τα άτομα. Να ματώσουμε. Αλλά να ματώσουμε λίγο». Επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αιρετοί και εργαζόμενοι «έπρεπε να είναι ένα από την αρχή, αλλά δεν το κάναμε».

Ο Σ. Τζόκας επεσήμανε ότι πλέον «ο κίνδυνος δεν είναι μια καχεκτική αυτοδιοίκηση, αλλά μια "κλινικά νεκρή" αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για κοινωνικό κανιβαλισμό».

Κατηγόρησε για «γκεμπελισμό τα μέσα ενημέρωσης, που έχουν προχωρήσει σε επιχείρηση συκοφάντησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Σύμφωνα με τον ίδιο «μιλούν για ανθρώπους με νούμερα, λες και είναι κρέας. Δεν έχει τέλος αυτή η κατάσταση. Δεν υπάρχει όριο στην παρακμή».

Κατέληξε προτείνοντας «να πάμε σε σύγκρουση. Αν δε σε σέβεται κάποιος, πρέπει να σε φοβάται. Πρέπει κάποια στιγμή να δείξουμε το ανάστημά μας. Δεν συμφωνώ με απολύσεις. Δεν μπορώ να συμφωνήσω άνθρωποι να μείνουν άνεργοι και να μην έχουν αύριο να θρέψουν την οικογένειά τους».

Παρεμβάσεις έκαναν οι πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠ- ΟΤΑ, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των Δημοτικών Αστυνόμων του Δήμου Αθηναίων Θ. Τάτσης.

Επίθεση σε Καμίνη

Ένταση προκλήθηκε κατά την παρέμβαση του δήμαρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος και προπηλακίσθηκε, κατά την αποχώρησή του από εργαζόμενους, που είχαν συγκεντρωθεί στην ΚΕΔΕ.

Μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα, διότι συμπορεύονται οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι. Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Νωρίτερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούσε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «καταφέρθηκε εναντίον των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιώντας φράσεις απαράδεκτες και απαξιωτικές». Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε διάψευση τηλεγραφήματος του ΑΠΕ, που τον έφερε να επιλέγει μεταξύ καθηγητών και υπαλλήλων στους δήμους για το πρόγραμμα κινητικότητας.

Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ η κυβέρνηση θέλει να διαιρέσει τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να ”μπορέσει να επιτύχει τις απολύσεις, που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν, είτε με τη «διαθεσιμότητα», είτε με την «κινητικότητα»”.

Διαβάστε ακόμα:

* Γ. Καμίνης: Η ΠΟΕ-ΟΤΑ οδηγεί τους εργαζομένους σε επικίνδυνους δρόμους

Keywords
Τυχαία Θέματα