Καθυστερεί τις αποφάσεις το Eurogroup

Συνεχίζεται το «σκοτσέζικο ντους» στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι παρά τις αφόρητες πιέσεις που άσκησαν στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων. Κι ενώ Παπανδρέου και Σαμαράς έστειλαν τις έγγραφες δεσμεύσεις τους, μια ομάδα εταίρων ζητά τώρα να προηγηθούν οι εκλογές
της χορήγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης, ενώ όλο και περισσότεροι όλο και εντονότερα στην Ευρώπη καταγγέλλουν άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και τιμωρία της από τους Γερμανούς. Την πεποίθησή του πως το Eurogroup θα μπορεί να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα τη Δευτέρα εξέφρασε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ζήτησε ενίσχυση της επιτήρησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και διασφάλιση πως θα δίνεται προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, απομένουν ωστόσο τεχνικά «αλλά και, κατά βάθος, πολιτικά» ζητήματα. Όπως είπε, οι εταίροι αμφισβήτησαν εάν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Την ίδια ώρα η απειλή της χρεοκοπίας εξακολουθεί να πλανάται. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδας όπως μετέδιδε το Reuters, καθώς Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, επιθυμούν να διεξαχθούν πρώτα εκλογές στην Ελλάδα.
Αυξημένους κινδύνους εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, λόγω του ότι το νέο Μνημόνιο θα εφαρμοστεί εν μέσω συνεχιζόμενης ύφεσης και σε κλίμα κοινωνικής αντίδρασης, βλέπει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο ενώ κάνει αναφορά σε και έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ευρωζώνη και την τρόικα.

Πληθαίνουν την ίδια ώρα οι δυναμικές τοποθετήσεις στην Ευρωβουλή. Για υποδαύλιση επικίνδυνων διχασμών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσφαλμένο διαχωρισμό «σε καλούς και κακούς» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως η «σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα είναι μάλλον υπερβολική».

Νέα επίθεση στη Γερμανία για τη στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους» δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ απευθυνόμενος απ' ευθείας στη Γερμανία, αναφέρθηκε στη λεηλασία των χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος από τις δυνάμεις των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνοντας ότι «με τους τόκους είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστούνται. 
Keywords
Τυχαία Θέματα