Κερδοφόρο το 2012 για τον ΟΤΕ

Πέρα από κάθε προσδοκία των επενδυτών διαμορφώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ που εν μέσω μιας παρατεταμένης ύφεσης και της συνεχιζόμενης κόντρας με τον ρυθμιστή (ΕΕΤΤ) εμφάνισε αυξημένα κέρδη για το 2012 κατά 16 ,2% Ταυτόχρονα προχώρησε σε επενδύσεις ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ και αποπληρωμές δανείων ύψους ενός δισ. ευρώ. Αυτή ήταν προφανώς και η προοπτική που εκτίμησαν οι πιστωτές του οργανισμού όταν στις αρχές του έτους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Οργανισμό αναχρηματοδότώντας σημαντικό

μέρος του συνολικού δανεισμού του.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 η ΟΤΕ PLC εξέδωσε νέο πενταετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου, ομόλογο ύψους €700,0 εκατ. με ετήσιο κουπόνι 7,875%, πληρωτέο σε εξαμηνιαία βάση. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 2,7 φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των €1,9 δισ. Ήταν η πρώτη ελληνική «έξοδος» στις αγορές και τότε η Deutsche Bank είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της τιμή στόχου για τη μετοχή του Οργανισμού στα 8,9 ευρώ από 3,7 ευρώ που ήταν προηγουμένως συστήνοντας αγορές μετοχών στους επενδυτές από hold προηγουμένως.

Στην συγκεκριμένη έκθεση πάντως η DB εκτιμούσε ότι τα έσοδα του ΟΤΕ θα συνεχίσουν να πιέζονται κυρίως λόγω της ύφεσης και των αποφάσεων της ρυθμιστικής αρχής. Η γερμανική τράπεζα περίμενε βελτίωση του λειτουργικού κόστους το 2013 καθώς και έκτακτα έσοδα από την πώληση των θυγατρικών. Ο ΟΤΕ ωστόσο κατόρθωσε να περιορίσει δραστικά το λειτουργικό κόστος του, γεγονός που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα. Στέλεχος της αγοράς σχολίασε σε ερώτηση του «Capital» ότι ο ΟΤΕ παραμένει η αποτελεσματικότερη από πλευράς κόστους θυγατρική της Deutsche Telecom και μια από τις αποτελεσματικότερες εταιρείες διεθνώς στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι ήταν η μοναδική θυγατρική του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού που εμφάνισε αυξημένες ταμειακές ροές το 2012. Η αύξηση των προσαρμοσμένων ελεύθερων ταμειακών ροών σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν της τάξης του 16,4%.

Με βάση την ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7,1% στα 4,68 δισ. ευρώ από τα 5,03 δισ. ευρώ το 2011, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 364 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012, αυξημένα κατά 16%. Αυτό όμως που ενδιαφέρει προφανώς του επενδυτές ήταν η αύξηση των κερδών ανα μετοχή που διαμορφώθηκαν σε 0,9719 ευρώ το 2012 από 0,2442 ευρώ το προηγούμενο έτος Οι λειτουργικές ταμειακές ροές παρέμειναν σταθερές στα 1,3 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ ΄να είναι η μείωση του δανεισμού. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 25% το προηγούμενο έτος σε 2,8 δις ευρώ, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 70% την ίδια περίοδο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο όμιλος συνέχισε τις δράσεις μείωσης κόστους, με το κόστος να μειώνεται σε ετήσια βάση κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς οι συνεχιζόμενες μειώσεις προσωπικού έφεραν σημαντικά αποτελέσματα οδηγώντας τον ΟΤΕ σε ένα σημείο σύγκλισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς την περασμένη δεκαετία, το εργασιακό κόστος ήταν αυτό που «ταλαιπωρούσε» την εταιρεία και τη μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι ΟΤΕ διεξήγαγε επιτυχώς Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης, στο πλαίσιο του οποίου αποχώρησαν 1.516 εργαζόμενοι από τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας εντός του 2012. Εκτιμάται ότι η καθαρή ετήσια εξοικονόμηση κόστους που προήλθε από το Πρόγραμμα θα ανέλθει σε περίπου €80 εκατ., ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ και προωθώντας το μετασχηματισμό του. Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης οδήγησε σε έκτακτα έξοδα ύψους €123 εκατ. στο Δ' τρίμηνο του 2012.

Ωστόσο ο παράγοντας που συνεχίζει να οδηγεί τις επιδόσεις του Οργανισμού παραμένει η κινητή τηλεφωνία. Η Cosmote συνεχίζει να αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ηγέτη της ελληνικής αγοράς και πλέον τα έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα διεθνώς είναι περισσότερα από την παραδοσιακή δραστηριότητα της σταθερής. Άλλωστε στην σταθερή τηλεφωνία ο ΟΤΕ συνεχίζει να χάνει πελάτες προς όφελος του ανταγωνισμού με το σύνολο των συνδέσεων ISDN και PSTN να παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 8,9%. Μικρότερη ήταν η μείωση των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (-7,5%) ενώ η δραστηριότητα της κινητής στη Ρουμανία εμφανίζεται πιο ανθεκτική (-1,2%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Δ' τριμήνου και έτους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι: «Σε αγορές εξαιρετικά ανταγωνιστικές, πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει, νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας. Διατηρήσαμε υγιείς τις λειτουργικές ταμειακές ροές μας, παρά τα χαμηλότερα έσοδα, προχωρήσαμε στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μέσω ενός δυναμικού σχεδίου αναχρηματοδότησης, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, ενισχύσαμε τα χρηματοοικονομικά μας και επεκτείναμε τον ορίζοντα αποπληρωμής του δανεισμού μας. Μειώσαμε, με επίδραση σε βάθος χρόνου, την κοστολογική βάση του ΟΤΕ, κυρίως μέσω του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο έγινε αποδεκτό από περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας στο τέλος του έτους. Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η τακτοποίηση των του οίκου μας είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Το μέλλον μας βασίζεται και στην ικανότητά μας να καινοτομούμε και να επενδύουμε. Η μεγάλη αύξηση των συνδρομητών τηλεόρασης, η ανάκαμψη των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας και η εκτεταμένη 4G κάλυψη καταδεικνύουν την έμφαση που δίνουμε σε επίπεδο καινοτομίας και επενδύσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα στηρίξει την προσπάθειά μας, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2013, στις ήδη δύσκολες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Η αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη θέση μας, να κρατήσουμε ψηλά την κερδοφορία μας και να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική μας δομή, θα παραμείνει αμείωτη».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα