Κίνα: Ανησυχία λόγω εξαφάνισης καλλιτέχνη

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του καλλιτέχνη Αϊ Ουεϊουέι, άοκνου επικριτή της κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος εξαφανίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.

    "Η προσοχή μας επικεντρώθηκε τελευταία στην περίπτωση του Αϊ Ουεϊουέι, ενός γνωστού καλλιτέχνη που εξαφανίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό το Χονγκ Κονγκ", δήλωσε ο Μάρκους Εντερερ στην ανακοίνωσή του που προστίθεται σε ανάλογες ανακοινώσεις αρκετών μεγάλων χωρών και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Καλούμε
τις κινεζικές αρχές να μην καταφεύγουν σε αυθαίρετες κρατήσεις όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις", πρόσθεσε.

    Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη του καλλιτέχνη, τον οποίο οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν πρόσφατα "απάνθρωπο".

    Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

    Ο 53χρονος Αϊ Ουεϊουέι, του οποίου τα έργα αυτή την εποχή εκτίθενται στην Tate Modern του Λονδίνου συνελήφθη την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου τη στιγμή που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, σύμφωνα με τη σύζυγό του, τη Λου Τσινγκ.

    Όπως ανέφεραν οι βοηθοί του, ο καλλιτέχνης ήθελε να μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ και η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο εργαστήριό του στο βορειοανατολικό Πεκίνο.

    "Η αστυνομία ήρθε στο σπίτι με ένταλμα έρευνας και έψαξε εξονυχιστικά παντού", δήλωσε η σύζυγός του τηλεφωνικά. "Πήρε τον υπολογιστή και άλλο εξοπλισμό. Αρνήθηκε να πει το λόγο για το ένταλμα έρευνας ή σύλληψης του Αϊ Ουεϊουέι".

    Η αστυνομία του Πεκίνου και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν σήμερα να σχολιάσουν την εξαφάνιση του Αϊ Ουεϊουέι.

    Η σύλληψη του καλλιτέχνη γίνεται μερικές ημέρες αφότου ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει ένα στούντιο στη Γερμανία για να εκθέτει εκεί τα έργα του, δηλώνοντας ότι έχει εξοργιστεί από τα εμπόδια που προβάλλονται στην Κίνα.

    Δεκάδες κινέζοι διαφωνούντες συνελήφθησαν, τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό, απομακρύθηκαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Πεκίνο φοβάται μια επίδραση των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Αϊ, ένας από τους αρχιτέκτονες της "Φωλιάς του Πουλιού", του σταδίου που φιλοξένησε τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου ότι ακυρώνει την πρώτη του μεγάλη έκθεση στην Κίνα που είχε οριστεί το Μάρτιο, καθώς οι οργανωτές τού είπαν ότι επιθυμούν να την προγραμματίσει γι΄αργότερα.

    Τον Ιανουάριο, το εργαστήριο του στη Σανγκάη κατεδαφίστηκε. Τον Δεκέμβριο δεν τού επετράπη να παραστεί στο 'Οσλο στη συμβολική απονομή του βραβείου Νόμπελ στο φυλακισμένο κινέζο διαφωνούντα Λιού Σιαομπό.
Keywords
Τυχαία Θέματα