Κινητά μνημεία αντικείμενα από το Τατόι

Εκατοντάδες αντικείμενα από το κεντρικό ανάκτορο, το ιπποστάσιο και τα μαγειρεία του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, μεταξύ των οποίων το προικοσύμφωνο για το γάμο του Γεώργιου του Α' με την Όλγα, ζωγραφικά έργα των Αϊβαζόφσκι, Σόρενσεν και Βολανάκη, γλυπτά του Κόσσου, σπουδαίο αρχειακό υλικό, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, χαρακτηρίστηκαν χτες ομόφωνα κινητά μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Οι διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζουν από το 2004 την καταγραφή και τεκμηρίωση των αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στο Τατόι,

προχωρώντας στη συνέχεια στην αποτίμηση της κατάστασής τους, τη συντήρηση και την αποθήκευσή τους.

Ο κύριος όγκος των αντικειμένων που εντοπίζονται προέρχεται από το κεντρικό ανάκτορο, το ιπποστάσιο, τα μαγειρεία, το στάβλο, το βουτυροκομείο και το βουστάσιο.

Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εκκένωση του κεντρικού ανακτόρου από αντικείμενα για να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου ο προγραμματισμός της μελέτης αναστήλωσής του από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων παρουσιάστηκαν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στους χώρους του ιπποστασίου και των μαγειρείων, καθώς και ορισμένα από τα σημαντικότερα που προέρχονται από το κεντρικό ανάκτορο.

Στο κεντρικό ανάκτορο καταγράφηκαν γύρω στα 5.500 αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σε αυτά συγκαταλέγονται εννέα ζωγραφικά έργα, όλα ενυπόγραφα. Πρόκειται για μία θαλασσογραφία του Ρώσου Ιβάν Αϊβαζόφσκι, μία θαλασσογραφία του Δανού καλλιτέχνη και δασκάλου του Αλταμούρα, Καρλ Φρέντερικ Σόρενσεν, τρεις ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέμα τα ιστιοφόρα, μία ελαιογραφία του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου με σκηνή από την ύπαιθρο, δύο ελαιογραφίες του Βασίλειου Γερμενή με θέμα «Αεροπλάνα» και «Σκηνή από τη Μακεδονία» και ένα έργο του ιμπρεσιονιστή Γεώργιου Κοσμαδόπουλου, που τιτλοφορείται «Εντυπώσεις από την Κέρκυρα».

Στο φουαγιέ του θεάτρου της έπαυλης εντοπίστηκαν εννέα ενδυματολογικά σύνολα παραδοσιακών φορεσιών και ένα μεμονωμένο σύνολο γυναικείας φορεσιάς, που αποτελείται από 44 τεμάχια. Οι φορεσιές αποτελούνταν από ετερόκλητα τμήματα (εκτός από μία ολοκληρωμένη νυφική φορεσιά Καραγκούνας), οπότε είναι δύσκολο να εντοπιστεί η προέλευσή τους. Ωστόσο, τα τμήματά τους προέρχονται από την Αττική, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Κρήτη και τη Θάσο και χρονολογούνται ως επί το πλείστον στον 19ο αιώνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εξάλλου, τρία υφασμάτινα αντικείμενα από το ανάκτορο: ένα παρασόλ από δαντέλα μα βάση από καλάμι μπαμπού και λαβή από κόκκαλο, ένα τμήμα από σπερβέρι (κουρτίνα που απομόνωνε το νυφικό κρεβάτι από το υπόλοιπο μέρος του δωματίου ή του σπιτιού) και ένα παραδοσιακό νυφικό σεντόνι σε λινό ύφασμα με ανατολίτικα διακοσμητικά μοτίβα.

Σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της βασιλικής οικογένειας, αλλά και
Keywords
Τυχαία Θέματα