Κινητικότητα στο Μεσανατολικό

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς την Πέμπτη, στη Ρώμη, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 150 χρόνια της ενοποίησης της Ιταλίας.

    "Διατηρούμε σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, αν τον συναντήσω στη Ρώμη, θα τού μιλήσω και θα τού σφίξω το χέρι, όπως γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων οντοτήτων που διατηρούν φιλικές σχέσεις", δήλωσε ο Πέρες στο ραδιόφωνο του στρατού.

    Το ραδιόφωνο ανέφερε την πιθανότητα της διεξαγωγής μιας "συνόδου κορυφής" στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν ο Πέρες,
ο Αμπάς και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    Ο πρόεδρος Πέρες υπογράμμισε επίσης ότι το ταξίδι του εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από τους ισραηλινούς αξιωματούχους για να πείσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιταχθούν στο σχέδιο του Μαχμούντ Αμπάς. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής πρόκειται να ζητήσει το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ την αναγνώριση και την ένταξη στο διεθνή οργανισμό του παλαιστινιακού κράτους -- μια επιλογή που διχάζει τη διεθνή κοινότητα.

    "Υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη στο θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό ήρθε η στιγμή να καταβάλουμε προσπάθειες να την επηρεάσουμε", τόνισε ο Πέρες. "Είναι αδύνατο να υποστηρίξει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους χωρίς να λάβει υπόψη τα προβλήματα ασφαλείας του Ισραήλ".

    Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ που συναντήθηκε χθες Τετάρτη στη Ρώμη με τον Μαχμούντ Αμπάς, έφθασε αργά χθες βράδυ στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Σήμερα θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ πριν γίνει δεκτός από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή είναι ένα σοβαρό λάθος. 'Ολα αλλάζουν στην περιοχή αυτή, την Αίγυπτο, τη Συρία, πρέπει λοιπόν να κινηθούμε, πρέπει να πάρουμε πάλι την πρωτοβουλία", δήλωσε ο Ζιπέ μετά τη συνάντηση με τον Αμπάς στη Ρώμη.

    "Αν τίποτε δεν γίνει έως το Σεπτέμβριο, η Γαλλία, δια του προέδρου της Δημοκρατίας της, έχει ήδη πει ότι θα πάρει το μάθημά της από αυτό. Πρέπει απολύτως να γίνει κάτι πριν από το Σεπτέμβριο", τόνισε.

    Η επίσκεψη του Ζιπέ στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη εντάσσεται στο πλαίσιο "διερευνητικής αποστολής" με στόχο την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Ο Ζιπέ θα προσκαλέσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε μια ειρηνευτική διάσκεψη στα τέλη Ιουνίου στο Παρίσι για τις "πιθανότητες εξεύρεσης μιας πορείας".

Keywords
Τυχαία Θέματα