Κλειδί ο ρόλος της ΕΚΤ για το «κούρεμα»

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας, τόνισε ο  υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενώ για το PSI είπε πως βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανεβάζοντας το ποσοστό κουρέματος στο 70%. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, την ερχόμενη Δευτέρα θα
πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τραπεζίτες και Ευρωπαίους παράγοντες και αυτό να γίνει, η συμμετοχή της ΕΚΤ θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη για την ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους.Η συμφωνία με το IIF, προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που κατέχουν ιδιώτες κατά 50%, μέσο επιτόκιο 3,6% και ανταλλαγή με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 71% αν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 10%.

Στη συμφωνία για το PSI ενδέχεται να προστεθεί «ρήτρα ανάπτυξης», ώστε να αυξάνεται το επιτόκιο των ομολόγων αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο.

Σε συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή», ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, αναφερόμενος στο PSI, δήλωσε ότι εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, η ανταλλαγή θα μπορεί να προχωρήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

«Η συμφωνία του PSI θα κατατεθεί και θα εξετασθεί για μερικές εβδομάδες και μέχρι περίπου το τέλος Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε εάν η πρότασή σας θα έχει γίνει αποδεκτή, και τότε θα μπορεί να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων στο πρώτο ήμισυ του Μαρτίου. Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά εφικτό», σημείωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα