Κλείνει το ΕΚΚ;

Το κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, εισηγήθηκε ο Γιάννης Σολδάτος, ως άτυπος σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα.

Ο κ. Σολδάτος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου:

«Η πρόταση έχει ήδη τεθεί στον υπουργό και είναι προς συζήτηση. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί έπαιξαν ένα ρόλο τις προηγούμενες δεκαετίες. Τώρα όμως τελείωσε αυτό το παιχνίδι. Έφτασαν να είναι κάτι, το οποίο δεν αντέχει πια στο χρόνο. Πρέπει να μεταλλαχθούν. Αν δεν
μεταλλαχθούν κι αν δεν
προλάβουμε εμείς να τους αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο, θα μας προλάβει η Τρόικα, ο χρόνος, τα γεγονότα γενικότερα. Και τότε πια, τα πράγματα θα πάρουν έναν πολύ άσχημο δρόμο... Εάν δεν προλάβουμε εμείς να κόψουμε το σαπισμένο πόδι και στη θέση του να βάλουμε κάτι άλλο».

Ερώτηση: Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δηλαδή μπορεί να παρομοιαστεί
με ένα «σάπιο πόδι»;

Γ. Σ.: Όταν επί τέσσερα χρόνια δεν έχει παράξει καμία ταινία, παρότι διοχετεύονται εκεί μέσα χρήματα, τι είναι; Τι κάνει το Κέντρο Κινηματογράφου αυτή τη στιγμή; Και, εν πάσει περιπτώσει, σε μια εποχή που ολόκληρη η χώρα ζει αυτό το δράμα, έχουμε την πολυτέλεια να συντηρούμε οργανισμούς οι οποίοι δεν παράγουν έργο, απλώς συντηρούν τον μύθο τους; Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν παράγει τίποτα.

Ερώτηση: Σε συνέντευξή σας λέτε ότι «θα ήθελα να πούνε ότι επί Σολδάτου έγιναν ταινίες». Τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας να κάνετε;

Γ. Σ.: Αν φτιαχτεί μια αναπτυξιακή πολιτική και υπάρξουν αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από κάπου αλλού για να δοθούν στον κινηματογράφο και υπάρξει ένα όραμα και ξεκολλήσουμε από την αγκύλωση του παρελθόντος, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που κάποτε το πιστέψαμε - έχω πάρει κι εγώ χρήματα από το Κέντρο, ελάχιστα βέβαια, αλλά τόσα μου άξιζαν- τελείωσε πλέον. Ο ιστορικός τους ρόλος έκλεισε. Αν δε το καταλάβουμε, θα πεθάνει από μόνο του.
Keywords
Τυχαία Θέματα