Κλυδωνίζεται η Ιταλία

Νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, φτάνοντας στο 6,543%, εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων των Ευρωπαίων προς την Ιταλία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικής αβεβαιότητας στη Ρώμη. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να περνάει τις πιο δύσκολες ώρες της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με μία ομάδα «ανταρτών» στη Βουλή και βλέποντας τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, να επιδεινώνονται. Ο

Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai3, ότι η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή. «Τις ημέρες αυτές, μίλησα με τον Μπερλουσκόνι και μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί. Δεδομένων και των εξελίξεων, πιστεύω ότι, πιθανότατα, η πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο, έπαψε να υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε άσκοπα», τόνισε ο Μαρόνι.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα του Βορρά, πρόσθεσε: «Πρέπει να προχωρήσουμε , και επίσημα, στην διαπίστωση, ότι πολλοί βουλευτές που εκλέχθηκαν με την κυβέρνησή μας αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση. Ας ζητήσουμε, λοιπόν, να εκφρασθεί και πάλι ο κυρίαρχος λαός, διότι αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μαρόνι, πάντως, «η Λέγκα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα θα προέλθουν από το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, που εγκαταλείπεται καθημερινώς από τους βουλευτές του».

Αργά χθες βράδυ, στο μεταξύ, και η βουλευτίνα και τηλεπαρουσιάστρια Γκαμπριέλλα Καρλούτσι αποφάσισε να διαχωρίσει την θέση της από τον «Λαό της Ελευθερίας» και να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου κόμματος Udc. «Τάσσομαι υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Δεν ενημέρωσα, όμως, τον Σίλβιο, διότι τον αγαπώ», δήλωσε η Καρλούτσι.

Σύμφωνα, πάντως, με πολιτικούς παρατηρητές, οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που σκέπτονται να εγκαταλείψουν τον «Καβαλιέρε», φθάνουν, συνολικά, τους σαράντα, ενώ δεν αποκλείεται, τελικώς, ο Σίβιο Μπερλουσκόνι, να δημιουργήσει ένα νέο, μικρότερο κόμμα, μόνο με τους στενότερους συνεργάτες του.

Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, διεμήνυσε ότι εάν η Ρώμη δεν εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Στις συναλλαγές της προηγουμένης Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%.

Keywords
Τυχαία Θέματα