Κοινή άσκηση με το Ισραήλ

Σε εξέλιξη είναι η κοινή στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι η πρώτη εκδήλωση της πρόσφατης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η άσκηση θα διεξαχθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού.

Η άσκηση γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα έρευνας και διάσωσης εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και των περιοχών ευθύνης και έρευνας και διάσωσης, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κρατών.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας
περιπολικά πλοία της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και του Ναυτικού, καθώς και Ιατρικές Ομάδες Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας και των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Από πλευράς του Ισραήλ θα συμμετάσχουν πέντε πλοία του ισραηλινού ναυτικού.

Η άσκηση έχει σχεδιαστεί από κοινή ομάδα σχεδίασης των δύο κρατών και θα συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας σε συνεργασία με το ΚΣΕΔ Χάιφας.

Η μεταφορά των ναυαγών και τραυματιών θα γίνει και με εναέρια μέσα, γι' αυτό και θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα της αεροπορίας και της αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται σε λιμάνι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το 2000 , όταν είχαν φιλοξενηθεί πολεμικά πλοία του Ελληνικού Π.Ν., που μετείχαν της κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης Νικηφόρος - Τοξότης, υλοποιώντας σε επιτελικό-σχεδιαστικό επίπεδο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο έχει καταργηθεί.

του Χρήστου Καπούτση
Keywords
Τυχαία Θέματα