Κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας-Κοσόβου

Τη δέσμευση ότι η αλβανική κυβέρνηση θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, μέσω της άρσης των εμποδίων που υπάρχουν στα συνοριακά σημεία διέλευσης, διατύπωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα στα Τίρανα.

Ο κ. Μουστάφα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσκεψη στα Τίρανα, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Οι κ.κ. Ράμα και Μουστάφα αποφάσισαν, η επομένη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσόβου να διεξαχθεί στις 23 Μαρτίου,
στα Τίρανα, με θέμα την άρση μιας σειράς διαδικασιών που εμποδίζουν την αλληλεπίδραση (interaction) μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

"Εξαρτάται από εμάς να προωθήσουμε την επιχειρηματική συνεργασία στις δύο πλευρές των συνόρων, με τη φιλοδοξία ότι τα σύνορα δεν λειτουργούν ως διεθνές σημείο διέλευσης, αλλά ως σημείο με ενοποιημένες άδειες και έγγραφα" τόνισε κ. Ράμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει αναπόφευκτη πραγματικότητα για τις επιχειρηματικές κοινότητες της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Ο Έντι Ράμα είπε ότι γίνονται συγκεκριμένα βήματα, ώστε στην επόμενη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσόβου να αποφασιστεί η άρση διαδικασιών και ρυθμίσεων που εμποδίζουν την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο κ. Ράμα εξέφρασε στον κ. Μουστάφα την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη που επέδειξε η επιχειρηματική κοινότητα του Κοσόβου προς τους πολίτες και τις περιοχές που επλήγησαν από σφοδρές πλημμύρες και επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Αλβανίας - Κοσόβου είναι εξαιρετικές.

Υπογράμμισε ότι η στρατηγική συνεργασία Αλβανίας - Κοσόβου, που υλοποιήθηκε στη συνάντηση στο Πρίζρεν, στις 12 Ιανουαρίου, εδραιώνει τη συνέχεια του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή.

"Όλα αυτά μαζί είναι ζητήματα εντός του πλαισίου της κοινής φιλοδοξίας των Αλβανών στην Αλβανία και στο Κόσοβο και ακόμη πιο πέρα να γίνουν μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κατανοούμε τις δυσκολίες της διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε εντατικά, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται τους Αλβανούς όσο οι Αλβανοί χρειάζονται την Ευρώπη" τόνισε ο κ. Ράμα.

Ο Ίσα Μουστάφα εξέφρασε ευχαριστίες στην αλβανική κυβέρνηση "για τη στήριξή της σε κάθε στάδιο της οικοδόμησης του κράτους του Κοσόβου".

"Έχουμε επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κοινά προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και πρέπει τώρα να εργαστούμε για οικονομικά έργα, όπως οι υποδομές και ο τουρισμός" δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Εξήρε δε τη στήριξη της Αλβανίας, με στόχο την αναγνώριση του Κοσόβου από χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμη.

Ο κ. Μουστάφα συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο και την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα